Ήπια πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, συνεχίζοντας την αρνητική προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η βρετανική αγορά παραμένει κλειστή λόγω της ταφής της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,5%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την πλειονότητα των αναλυτών να αναμένουν ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο του 2023.

Διαβάστε επίσης: Κρίσιμη εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες

Ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,58% στις 12.662 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,22% στις 6.003 μονάδες.

Ο κίνδυνος ύφεσης

Ο κίνδυνος ύφεσης στη ζώνη του ευρώ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ενεργειακή συμπίεση θα προκαλέσει επιβράδυνση, ή και ύφεση, στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτό δείχνει νέα δημοσκόπηση του Bloomberg, με τους συμμετέχοντας να θεωρούν τώρα την πιθανότητα δύο συνεχόμενων τριμήνων συρρίκνωσης στο 80% τους επόμενους 12 μήνες, από 60% σε προηγούμενη έρευνα.

Οι κεντρικές τράπεζες

Την ίδια ώρα, αυτήν την εβδομάδα οι αγορές θα παρακολουθήσουν το νέο γύρο αύξησης επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, οι οποίες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει την Τετάρτη σε νέα γενναία αύξηση επιτοκίων της τάξης του 0,75%, ανεβάζοντας το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων σε 3% με 3,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές