Εκδόθηκε η απόφαση για την προκήρυξη της Δράσης «Εμβληματικές δράσεις σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό» στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0 – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Βασικός στόχος της Δράσης, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι η ενίσχυση συνεργατικών ερευνητικών έργων διαθεματικού χαρακτήρα, υψηλής επιστημονικής και τεχνολογικής ποιότητας, με σκοπό την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας και την ανάσχεση του «brain drain».

Στόχοι

Η Δράση έχει ως ειδικότερους στόχους:

·         Την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών ομάδων αλλά και την συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών Φορέων.

·         Την επικέντρωση των προσπαθειών και των διαθέσιμων πόρων σε ερευνητικά θεματικά πεδία, μείζονος ενδιαφέροντος για την κοινωνία και την οικονομία, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης.

·         Την αξιοποίηση των υψηλών προσόντων του ερευνητικού δυναμικού για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακοπή της μετανάστευσης ποιοτικού επιστημονικού δυναμικού.

·         Την μεταφορά και η διάχυση καινοτόμων τεχνολογιών προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας με σκοπό την ανάπτυξη/βελτίωση προϊόντων, διεργασιών ή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με την αξιοποίηση των προϊόντων της έρευνας.

·         Την ανάπτυξη νέων γνώσεων-συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών αναγκών.

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της Πρόσκλησης, ανέρχεται σε 39.322.800 ευρώ, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι

Επιλέξιμοι δικαιούχοι για υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης είναι οι Οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων, που λειτουργούν νομίμως κατά την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από σύμπραξη 4 τουλάχιστον Οργανισμών έρευνας και διάδοσης γνώσεων.

Συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης

Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης χρηματοδότησης κυμαίνεται από 2.457.400 έως 4.915.000 ευρώ ανάλογα την διαθεματική επιστημονική περιοχή στην οποία εμπίπτει η αίτηση.

Στο πλαίσιο της Δράσης είναι επιλέξιμες οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη).

Στην πρόσκληση της Δράσης περιγράφονται αναλυτικά οι δυνητικοί δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, η διαδικασία αξιολόγησής τους, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, ο τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι λοιποί όροι της Δράσης.

Η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr), στην ελληνική γλώσσα, ακολουθώντας τη διαδρομή στο μενού ‘‘Δράσεις Περιφερειών’’, ‘‘Νέα Υποβολή’’ – ‘‘Διαθέσιμες Δράσεις’’ – ‘‘Εμβληματικές δράσεις σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό’’ με τους κωδικούς χρήστη που έχετε ή που θα πρέπει να αποκτήσετε μετά από εγγραφή σας στο σύστημα.

Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 15:00.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση και την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας: https://gsri.gov.gr/prosklisi-ypovolis-aitiseon-chrimatodotisis-sti-drasi-emvlimatikes-draseis-se-diathematikes-epistimonikes-perioches-me-eidiko-endiaferon-gia-tin-syndesi-me-ton-paragogiko-isto-ellada-2-0/

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση: ΕΔΩ

Δηλώσεις

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Από την πρώτη μέρα που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε η τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας να έρθει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θέσαμε ως στόχο τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Τώρα αξιοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προωθώντας 8 νέες Εμβληματικές Δράσεις για την ενίσχυση συνεργατικών ερευνητικών έργων διαθεματικού χαρακτήρα με σκοπό την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Έτσι, η Ελλάδα θα πάει ακόμα πιο μπροστά στις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προωθώντας 8 νέες Εμβληματικές Δράσεις για την ανάπτυξη ερευνητικών-επιστημονικών δικτύων αριστείας μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων, Πανεπιστημίων και φορέων καινοτομίας σε όλη την επικράτεια. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνέργειες μεταξύ τους, ώστε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο η επιστημονική γνώση σε τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας.»

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής τόνισε πώς:

«Οι νέες εμβληματικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν μια ακόμη πρωτοβουλία της ΓΓΕΚ που αποδεικνύει τον σταθερό της προσανατολισμό στην αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, μέσω συνεργασιών σε διαθεματικά επιστημονικά πεδία που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία