Η Ρωσία μελετά το ενδεχόμενο της δια ζώσης συνάντησης μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών διαπραγματευτών με στόχο την αναβιώση της συνθήκης Νew Start για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών.

Τι δήλωσε η Ζαχάροβα

H  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στην αναβίωση και εξετάζει το ενδεχόμενο προσωπικών συναντήσεων μιας κοινής επιτροπής εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: «Σποραδικές επαφές» με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα

Τι προβλέπει η συνθήκη New Start

Η συνθήκη New Start είναι η μια από τις λίγες συμφωνίες που είναι σε ισχύ ανάμεσα στις δύο χώρες. Yπεγράφη στις 8 Απρίλιου του 2010 στην Πράγα και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2011 . Θέτει όρια στον αριθμό των πυρηνικών όπλων που μπορεί να έχει η κάθε πλευρά, ενώ προβλέπει τους όρους που θα γίνονται οι επιθεωρήσεις.

Η επέκταση της για 5 χρόνια υπογράφτηκε τον Φεβρουάριου του 2021, αλλά η πανδημία σταμάτησε τις επιθεωρήσεις από τις δύο πλευρές. Πάγωσε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς  οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών  βρίσκονται στο χειρότερο σημείο.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσική Ομοσπονδία τήρησαν τα κεντρικά όρια της Συνθήκης New START έως τις 5 Φεβρουαρίου 2018 και έκτοτε παρέμειναν σε αυτά ή κάτω από αυτά.

Τα όρια αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • 700 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM), βαλλιστικοί πύραυλοι υποβρυχίων (SLBM) και  βαρέα βομβαρδιστικά εξοπλισμένα για πυρηνικό οπλισμό,
  • 1.550 πυρηνικές κεφαλές σε ICBM,  SLBM και  βαρέα βομβαρδιστικά εξοπλισμένα για πυρηνικό οπλισμό (κάθε τέτοιο βαρύ βομβαρδιστικό υπολογίζεται ως μία πυρηνική κεφαλή για το όριο αυτό),
  • 800 ανεπτυγμένοι και μη ανεπτυγμένοι εκτοξευτές ICBM, εκτοξευτές SLBM και βαριά βομβαρδιστικά εξοπλισμένα για πυρηνικό οπλισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους