Καθώς οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν τη βραδύτερη ανάπτυξη ως προϋπόθεση για την καταπολέμηση του πληθωρισμό, ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων συνεχιστεί, εκτιμούν οι Willem Sels και Lucia Ku, επικεφαλής επενδύσεων και διαχείρισης πλούτου αντίστοιχα στην HSBC Global Private Banking and Wealth, συστήνοντας στους επενδυτές να διατηρήσουν την διασπορά των χαρτοφυλακίων τους σε ομόλογα υψηλής ποιότητας και ποιοτικές εταιρείες με ισχυρά περιθώρια κέρδους, διαχειρίσιμο βάρος δανεισμού και καταβολές μερισμάτων ώστε να ανταπεξέλθουν στην μεταβλητότητα των αγορών.

Ειδικότερα συστήνουν «ουδέτερη θέση» για τις μετοχές παγκοσμίως, εκτιμώντας πως τα εταιρικά κέρδη θα επιβραδύνουν, αν και η σχέση μετοχών και μερισμάτων έχει βελτιωθεί μετά την πτώση των αγορών προσφέροντας κάποια στήριξη, ενώ η έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε ποιοτικές εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς.

Διαβάστε ακόμα:  HSBC: Αισιοδοξία επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες

Στα κρατικά ομόλογα συστήνουν «μειωμένες θέσεις» παγκοσμίως, καθώς θεωρούν πως υπάρχουν αλλά καλύτερες ευκαιρίες και ειδικότερα στα εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού, στα οποία συστήνει «αύξηση θέσεων» καθώς είναι ποιο ανθεκτικά σε σχέση με τα ομόλογα υψηλής απόδοσης και προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών. Παράλληλα συστήνει «ουδέτερη θέση» τόσο για τον χρυσό παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την μεταβλητότητα των αγορών ελέω των αυξανόμενων επιτοκίων και του ισχυρού δολαρίου που περιορίζουν τα περιθώρια ανόδου, όσο και για το πετρέλαιο, καθώς μπορεί τα υψηλά επίπεδα τιμών να αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες όσον αφορά την προσφορά, ωστόσο η ζήτηση απόρροια και των οικονομικών συνθηκών έχει αρχίσει να μειώνεται ήδη.

Τι «ψήφισαν» για τις αγορές 371 διαχειριστές κεφαλαίων

Το α’ εξάμηνο του 2023, οι μετοχές θα σημειώσουν τον πυθμένα τους, ενώ θα ακολουθήσει ράλι, καθώς η Fed θα απομακρύνεται από τη νομισματική πολιτική των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων, εκτίμησαν 371 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 1,1 τρισ. δολαρίων, κατά την τελευταία έρευνα του Οκτωβρίου της Bank of America. Οι επαγγελματίες των αγορών, πάντως, διατηρούν αυξημένες θέσεις σε μετρητά, στο 6,3% των χαρτοφυλακίων τους, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2001, πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 4,8%.

Τα ομόλογα της Βρετανίας και της ευρωζώνης αποτελούν με ποσοστό 34% τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα πιθανό νέο συστημικό επεισόδιο στον κόσμο, ενώ ακολουθούν η αγορά ακινήτων της Κίνας, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, οι τράπεζες της ευρωζώνης, τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και τα εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, το 74% των διαχειριστών δεν αποκλείει παγκόσμια ύφεση, την ώρα που το 95% θεωρεί βεβαία την ύφεση στην ευρωζώνη, με το 83% των διαχειριστών να εκτιμά πως το ενεργειακό σοκ και η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών θα επηρεάσουν καταλυτικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο το 53% προβλέπει άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών μέσα στο επόμενο 12μηνο, έναντι του 39% των διαχειριστών που έβλεπαν αντίστοιχα κέρδη τον προηγούμενο μήνα.

Από την Ευρώπη, στα χαρτοφυλάκιά τους, διατηρούν «αυξημένες θέσεις» στους κλάδους υγείας, ενέργειας, ασφαλειών, τροφίμων και ποτών, καθώς και των τραπεζών με τις θέσεις στις τελευταίες (τις τράπεζες) να έχουν μάλιστα αντιστραφεί (από «μειωμένες θέσεις» σε «αυξημένες θέσεις») μόλις τον τελευταίο μήνα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι το ποσοστό των διαχειριστών που αναμένουν πλέον χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια τους επόμενους 12 μήνες διπλασιάστηκε στο 28% τον Οκτώβριο από 14% τον Σεπτέμβριο, έναντι μόλις 5% τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές