Τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης είναι τα πρώτα που θα δουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους έως τις 10 Δεκεμβρίου. Θα λάβουν προκαταβολή ίση με το περυσινό επίδομα και στη συνέχεια θα εισπράξουν το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται αφού γίνουν οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί με τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου.

Οι νέοι δικαιούχοι θα πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου ενώ οι πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο θέρμανσης: Προσφορές και εκπτώσεις από τις εταιρείες

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, έως την ερχόμενη Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και τους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Περίπου στα μέσα Νοεμβρίου η ΑΑΔΕ θα ανοίξει τις πύλες της πλατφόρμας “myΘέρμανση» η οποία θα σηκώσει το βάρος των αιτήσεων. Από τις 10 Δεκεμβρίου θα «τρέξουν» οι πληρωμές στα νοικοκυριά τα οποία για να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται στο σύνολό τους θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί καύσιμα αξίας διπλάσιας του επιδόματος.

Οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις και τις πληρωμές

Οι ημερομηνίες που «ξεκλειδώνουν» έως 1.600 ευρώ για τα νοικοκυριά είναι οι εξής:

1.            Έως την Τρίτη 25 Οκτωβρίου εκδίδεται η κοινή υπουργική απόφαση που θα ανοίγει το δρόμο για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους και την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Η ΚΥΑ θα ορίζει ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 -800 ευρώ ενώ όσοι εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο θα εισπράξουν επίδομα διπλάσιο επίδομα θέρμανσης το οποίο φθάνει έως 1.600 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους νέους δικαιούχους παραμένουν αμετάβλητα στα περυσινά επίπεδα, στα 14.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.  Για τους παλαιούς δικαιούχους τα εισοδηματικά όρια διευρύνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ενώ για όλους τους δικαιούχους το  περιουσιακό κριτήριο για τον άγαμο αυξάνεται από 180.000 σε 200.000 ευρώ και παραμένει στα 300.000 ευρώ για τα ζευγάρια και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2.            Στα μέσα Νοεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά.

3.            Έως 30 Νοεμβρίου 2022 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι περυσινοί δικαιούχοι για να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

4.            Έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν την προκαταβολή του επιδόματος όσοι έλαβαν και πέρυσι επίδομα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο. Θα λάβουν ως προκαταβολή  το ποσό που εισέπραξαν πέρυσι.  Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του περσινού επιδόματος σε σχέση με το φετινό επίδομα το οποίο είναι αυξημένο θα γίνει σε δεύτερη φάση.

5.            Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο myθέρμανση από όλους τους δικαιούχους.

6.            Έως 30 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

7.            Έως 28  Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

8.            Έως 28 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία