
Η οικονομική ανάπτυξη στην Αυστραλία αναμένεται ότι θα επιβραδυνθεί δραστικά κατά το επόμενο οικονομικό έτος, καθώς η ανοδική πορεία του πληθωρισμού περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις που θα γίνουν γνωστές από τον υπουργό των Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς κατά την αυριανή παρουσίαση του προϋπολογισμού.
Τα έγγραφα του προϋπολογισμού προβλέπουν ότι το ποσοστό του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2023-2024 θα μειωθεί στο 1,5% έναντι της πρόβλεψης για καταγραφή του στο 2,5% τον Απρίλιο. Για το οικονομικό έτος 2022-2023 η εκτίμηση της πορείας του ΑΕΠ θα μειωθεί επίσης στο 3,25% από 3,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου των Οικονομικών.
Η αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα κάτω αποδίδεται στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς η αυξητική πορεία των τιμών, αλλά και το άλμα στα επιτόκια που είχε να καταγραφεί για δεκαετίες, μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα για αγορές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Προειδοποιήσεις
Αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης ότι μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικότερα στην ασταθή αγορά ακινήτων στην Κίνα, θα επηρεάσει την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στην Αυστραλία, όπου η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά από τη δεκαετία του 1970.
Διαβάστε επίσης: Αυστραλία: Μικρότερη από την αναμενόμενη η αύξηση των επιτοκίων
«Παρά το γεγονός ότι έχουν πολλά θετικά στοιχεία, οι Αυστραλοί δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, την κλιμακούμενη οικονομική αστάθεια, αλλά και τις πιέσεις αύξησης του κόστους ζωής στο εσωτερικό της Αυστραλίας», ανέφερε ο Τσάλμερς σε μία σημερινή ανακοίνωσή του.
«Αυτοί οι μετωπικοί άνεμοι θα επηρεάσουν αναπόφευκτα την πορεία της ανάπτυξης και οι Αυστραλοί αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμών, αλλά και τα αυξανόμενα επιτόκια».
Αυξήσεις τιμών
Οι αυξήσεις των τιμών στα καθημερινά αγαθά, αλλά και η ακμάζουσα αγορά εργασίας, αναμένεται ότι θα χαλαρώσουν τις πιέσεις που δέχεται ο προϋπολογισμός, με τους αναλυτές να αναμένουν μείωση του ελλείμματος μεταξύ των 25 και των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (16,18 και 29,12 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε επίπεδα χαμηλότερα των αρχικών προβλέψεων.
Ωστόσο, ο Τσάλμερς έχει επαναληπτικά προειδοποιήσει τους Αυστραλούς να αναμένουν έναν “υπεύθυνο προϋπολογισμό” δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει μόνο περιορισμένη υποστήριξη απέναντι στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, υπό το φόβο ότι η παροχή κινήτρων οικονομικής ανάπτυξης έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.
“Η καλύτερη άμυνα απέναντι σε αυτούς τους αντίθετους οικονομικούς ανέμους είναι ένας υπεύθυνος προϋπολογισμός…μαζί με μία λογική υποστήριξη του αυξανόμενου κόστους ζωής, η οποία δεν θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την δουλειά της Κεντρικής Τράπεζας”, δήλωσε ο Τσάλμερς στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα “The Australian Financial Review”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

JP Morgan: Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού
Η προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, ήρθε αφότου αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι περιμένουν νέες αυξήσεις επιτοκίων

«Τα άστρα ευθυγραμμίζονται στις αναδυόμενες αγορές», λέει η UBS
Τι μήνυμα στέλνει ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS

Πούτιν: Έχασαν όσες εταιρείες εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά
Οι δυνατότητες για επέκταση των εγχώριων επιχειρήσεων είναι «κολοσσιαίες», δήλωσε ο Πούτιν

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Carlyle έχει «βαρύ» παρελθόν - Οι σταθμοί στην καριέρα του
Η ανάληψη της ηγεσίας στην Goldman Sachs και το εκρηκτικό πεδίο στη νέα εταιρεία

Τελειωτικό χτύπημα στην τουρκική οικονομία έφερε ο Εγκέλαδος
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την οικονομική ζημιά των φονικών σεισμών στη γειτονική χώρα - Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

«Παίρνουν φωτιά» οι τιμές στο ράφι - Ποια πολυεθνική προχώρησε σε ανατιμήσεις ρεκόρ
Το κόστος των τροφίμων αυξάνεται περαιτέρω το 2023. Σε αυξήσεις - ρεκόρ προχώρησε η Unilever

Μελόνι: Να αυξηθεί το δημόσιο χρέος στα χέρια των Ιταλών
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας εξέθεσε τις απόψεις της σχετικά με το χρέος της Ιταλίας και τον τρόπο που αυτό πρέπι να κατανεμηθεί.

Ξαφνική στροφή της Deutsche Bank στα crypto - Με ποιες εταιρείες συζητά
«Ευκαιρίες» αναζητά ο CEO της γερμανικής τράπεζας Stefan Hoops

Πρωτοφανής κίνηση για το Κλίμα: Μήνυση στους 11 διευθυντές της Shell για λάθος στρατηγική
Η ClientEarth ισχυρίζεται ότι το σχέδιο της εταιρείας πετρελαίου θέτει την εταιρεία σε οικονομικό κίνδυνο καθώς ο κόσμος μεταβαίνει στην καθαρή ενέργεια

Θετική έκπληξη από την «ατμομηχανή» της Ευρώπης - Κατεβάζει ταχύτητα ο πληθωρισμός
Ανήλθε σε 9,2% σε ετήσια βάση