Να είναι προσεκτικός στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής κάλεσε τον Τζέρομ Πάουελ ο πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, Σέροντ Μπράουν για να μην χάσουν και την δουλειά τους εκατομμύρια Αμερικανοί που ήδη υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμό.

«Είναι δουλειά σας να καταπολεμήσετε τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να χάσετε από τα μάτια σας την ευθύνη σας να διασφαλίσετε ότι έχουμε πλήρη απασχόληση», ανέφερε ο Μπράουν στην επιστολή, που απευθύνεται επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Fed και δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Σας ζητώ να μην ξεχνάτε την ευθύνη σας για την προώθηση της μέγιστης απασχόλησης και οι αποφάσεις που θα λάβετε στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC να αντανακλούν τη δέσμευσή σας στη διπλή εντολή» έγραψε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ – Γκεοργκίεβα: Αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να φτάσουν σε ουδέτερο επίπεδο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναμένεται ευρέως να πραγματοποιήσουν την τέταρτη συνεχόμενη υπερμεγέθη αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας το επιτόκιο πολιτικής στο 3,75%-4% .

Η επιστολή του Μπράουν δεν ζητούσε ρητά από τον Πάουελ ή τη Fed να επιβραδύνει ή να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αν και παρότρυνε σε «συνεχή προσοχή» υπό το πρίσμα της συγχρονισμένης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων παραγόντων που θέτουν την «πραγματική πιθανότητα επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας».

Η θέση του  κεντρικού τραπεζίτη

Ο Πάουελ, από την πλευρά του, υπογράμμισε αυτούς τους κινδύνους και την πιθανότητα ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, η οποία σήμερα βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλό 3,5%.

Αλλά έχει επίσης υποστηρίξει ότι η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού  είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ισχύς της αγοράς εργασίας.

Οι εκλογές στη Γερουσία

Η επιστολή του Μπράουν προς τον Πάουελ έρχεται την ώρα που οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί σε όλη τη χώρα μάχονται για να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία τους στη Γερουσία, με μια ιδιαίτερη εκλογική αναμέτρηση στο Οχάιο, την πολιτεία καταγωγής του Μπράουν. Οι εκλογές πραγματοποιούνται μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Fed.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για την πανδημική βοήθεια και άλλες πολιτικές για τον υψηλό πληθωρισμό και λένε ότι θα κάνουν καλύτερη δουλειά με την οικονομία- οι Δημοκρατικοί έχουν κατηγορήσει για την άνοδο των τιμών τις άπληστες εταιρείες και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή