Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα αύριο Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Θα ανοίξουν Κυριακή 13 Νοεμβρίου

Το άνοιγμα των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως επισημαίνεται από το αρμόδιο υπουργείο μεταφέρεται για την επόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και οι εμπορικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους για το επικείμενο άνοιγμα των καταστημάτων τονίζοντας ότι με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες».

Μπροστά σε αυτή τη συγκυρία, με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα γίνει τελικά και τι θα αποφασίσουν οι καταστηματάρχες.

Πάντως από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) επισημαίνεται πως «οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλες προσφορές σε ποικιλία προϊόντων, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό».

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες εν όψει του ανοίγματος των καταστημάτων αύριο, Κυριακή, που τελικά μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή, 13 Νοεμβρίου,  μεγάλες εμπορικές αλυσίδες έχουν ξεκινήσει αρκετές προωθητικές ενέργειες.

«Δημοσκόπηση» η Κυριακή

Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστική είναι η τελευταία ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «κανένα όργανο του εμπορίου (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Εμπορικοί Σύλλογοι, Σωματεία) δεν ζήτησαν το άνοιγμα της Κυριακής 6/11/2022 η οποία πλέον δεν διαφέρει σε τίποτε από τις άλλες. Αντιθέτως μάλιστα, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους με κάθε τρόπο». «Αν όχι λοιπόν οι φορείς που είναι σίγουρο ότι δεν εξέφρασαν θετική γνώμη, τότε ΠΟΙΟΣ;;;»,

Απευθυνόμενος μάλιστα προς τα μέλη του δίνει τον χαρακτήρα της «δημοσκόπησης» για το ποιο ποσοστό των καταστηματαρχών θέλουν στην πραγματικότητα την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Ποια σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν

Η πλειονότητα των σούπερ μάρκετ δεν επόκειτο να λειτουργούσαν αύριο και μένει να δούμε τι θα πράξουν λόγω της μεταφοράς του ανοίγματος την επόμενη Κυριακή.

Εκ νέου θέμα Κυριακών;

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, που συνόδευσε την τροπολογία για να δοθεί το «πράσινο φως» να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, φαίνεται πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μεταβατική ρύθμιση «μέχρι την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων για προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που θα τεθούν σε διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα επιτρεπόταν να λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου όσο ίσχυε ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ωστόσο, με τον νόμο 4965/2022 ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνταν το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου, καταργήθηκε και ως εκ τούτου όλοι ανέμεναν ότι δεν θα θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς για τη φετινή πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Οι επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ το 2022

11 Δεκεμβρίου 2022 – Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
18 Δεκεμβρίου 2022 – Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας