«Ευπρόσδεκτη ανακούφιση» χαρακτήρισε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτρωβρίου η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Λόρι Κ. Λόγκαν, παρότι προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει σε μια παρατεταμένη μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού.

«Τα σημερινά στοιχεία για τον ΔΤΚ ήταν μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να διανύσουμε. Ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ υψηλός», τόνισε στην ομιλία της στο οικονομικό συνέδριο με επίκεντρο την ενέργεια που διοργάνωσαν η Fed του Ντάλας και η Fed του Κάνσας, στο Χιούστον του Τέξας.

Οι επόμενες κινήσεις της Fed

Η Fed αύξησε τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίασή της κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, αλλά αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχουν πει ότι ελπίζουν να στραφούν σε μικρότερες αυξήσεις του κόστους δανεισμού ήδη από την επόμενη συνεδρίασή τους τον Δεκέμβριο, ώστε να δοθεί χρόνος στην οικονομία να απορροφήσει την ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 40 ετών.

Τα  στοιχεία για τον πληθωρισμό, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη, παρέχουν στήριξη στην κεντρική τράπεζα να περιορίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων  και η Λόγκαν υποστήριξε επίσης αυτή την προσέγγιση.

Η αντίδραση των αγορών

Η επικεφαλής της Fed του Ντάλας, που διορίστηκε στη θέση αυτή τον Αύγουστο, ήταν επικεφαλής του κεντρικού γραφείου συναλλαγών της Fed της Νέας Υόρκης. Χρησιμοποίησε την εμπειρία της για να εκτιμήσει πώς τα πάει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς η Fed προσπαθεί να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι βλέπουμε μια φυσιολογική αντίδραση των αγορών στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική», σημείωσε η Λόγκαν. «Αν και οι συνθήκες ρευστότητας στις βασικές χρηματοπιστωτικές αγορές είναι τεταμένες, οι εν λόγω πιέσεις φαίνεται μέχρι στιγμής να οφείλονται κυρίως στην υψηλή οικονομική αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα».

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσεκτικοί σε τυχόν απροσδόκητες αντιδράσεις στην περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής, κατέληξε η Λόγκαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή