Εξαμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) και μαζί μας μια εκπρόσωπος των νέων μεταβαίνουμε στην Αίγυπτο κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: η κλιματική μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και να μην αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Εξακολουθούμε να ζητούμε την έμπρακτη ανάληψη δράσης, την άσκηση συνεχούς πίεσης για φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και τη συνεκτίμηση των πλέον πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων, αλλά η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα όσον αφορά τον τρόπο μετάβασης στο επιθυμητό σημείο. Χρειαζόμαστε μια πιο πρακτική διαδικασία του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα χρησιμοποιεί σαφή γλώσσα.

Αυτά είναι τα τρία σημεία της ατζέντας της ΕΟΚΕ για «περισσότερη σοβαρότητα»:

Πρώτον, η κοινωνία των πολιτών βρίσκεται εδώ για να βοηθήσει. Για την ακρίβεια, αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας. Μια πραγματικά μετασχηματιστική διαδικασία για το κλίμα θα απαιτήσει μαζική στήριξη από τη βάση για να ευοδωθεί. Η ΕΟΚΕ ενώνει τις δυνάμεις της με άλλους φορείς, ιδίως με το κίνημα των νέων για το κλίμα, με αίτημα την κλιματική δικαιοσύνη και αυτό θα είναι το μήνυμά μας στο Σαρμ Ελ Σέϊχ: πώς μπορεί η κοινωνία των πολιτών, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, να επιτελέσει πιο ενεργό ρόλο στη διαφύλαξη του μέλλοντος του πλανήτη μας; Πώς μπορούμε να στηρίξουμε τους νέους ώστε να πείσουν τους πολιτικούς ηγέτες ότι τελειώνει ο χρόνος μας;

Δεύτερον, η κοινωνική διάσταση είναι καθοριστικής σημασίας. Πρέπει να εκφράσουμε σαφώς τη σημασία που έχει η εξασφάλιση δίκαιης μετάβασης και να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό από πρακτική άποψη. Η μετάβαση πρέπει να είναι και να φαίνεται δίκαιη και, επομένως, χρειάζεται να συνδυάσουμε τον στόχο για το κλίμα με συγκεκριμένα κοινωνικά μέτρα. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι απλά θέμα δικαιοσύνης, αλλά κεντρική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αταλάντευτης αποδοχής της από ολόκληρο το φάσμα των κοινωνιών μας.

Τρίτον, πρέπει να επωμιστούμε ακριβοδίκαια τα βάρη που μας αναλογούν. Τα αναπτυσσόμενα έθνη πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε όλοι συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε την ακλόνητη προσήλωσή τους και την ικανότητα προσαρμογής τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η προσήλωση αυτή έχει ζωτική σημασία για την παγκόσμια κοινότητα και είναι, συνεπώς, προς το συμφέρον του ανεπτυγμένου κόσμου να εξασφαλίσει χρηματοδοτική στήριξη για τη δαπανηρή διαδικασία μετάβασης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ο μετριασμός της συμβαδίζουν μεταξύ τους· πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε εξίσου σε αμφότερες τις πτυχές αυτές.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως των νέων, η εξασφάλιση δίκαιης μετάβασης και η παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να καταστούν πραγματικές κινητήριες δυνάμεις αλλαγής έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την προαγωγή της κλιματικής δικαιοσύνης, στόχο που θα τύχει ευρύτερης απήχησης στο Σαρμ Ελ Σέϊχ, στην πρώτη COP που διοργανώνεται στην Αφρική μετά το 2016.

Αυτό είναι το μήνυμα της ευρωπαϊκής βάσης προς τους παγκόσμιους ηγέτες ενόψει της συνάθροισής τους για την COP27. Η κοινωνία των πολιτών βρίσκεται στο πλευρό σας: πρόκειται για τον πλανήτη μας και θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή στην κοινή μας πορεία προς τα εμπρός.

Η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, διότι αυτό είναι θεμιτό και επειδή χρειαζόμαστε την αποδοχή όλων. Αλλά απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα! Χρειαζόμαστε λεπτομερείς πληροφορίες, κατανοητή γλώσσα και πρακτικές λύσεις.

Αυτή είναι η στιγμή για να δράσουμε!

*Peter Schmidt, πρόεδρος του τμήματος «Γεωργία, αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον» της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia