Την επιτάχυνση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της επενδυτικής τραπεζικής ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Credit Suisse, πουλώντας σημαντικό μέρος του ομίλου τιτλοποιημένων προϊόντων της (SPG) στην Apollo Global Management.

Η Credit Suisse ανέφερε ότι η συναλλαγή αυτή, μαζί με την πιθανή πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων σε τρίτους επενδυτές, αναμένεται να μειώσει τα περιουσιακά στοιχεία SPG από περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης – Σημαντική υποβάθμιση των ομολόγων της Credit Suisse από την S&P

Η τράπεζα ανέφερε ότι η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει ένα «σημαντικό βήμα προς μια διαχειριζόμενη έξοδο από την επιχείρηση Τιτλοποιημένων Προϊόντων, η οποία αναμένεται να αποβάλει σημαντικά τον κίνδυνο της επενδυτικής τράπεζας και να απελευθερώσει κεφάλαια για επενδύσεις στη βασική δραστηριότητα της Credit Suisse».

Διαβάστε επίσης – Credit Suisse: «Δεν πωλείται», διαμηνύει ο προεδρος

Η Credit Suisse ανακοίνωσε μια τεράστια στρατηγική αναθεώρηση στα τέλη Οκτωβρίου, παράλληλα με μια τεράστια τριμηνιαία απώλειακινδύνου.

Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου αναδιάρθρωσης ήταν η εκφόρτωση σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWAs), με περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά να αντιστοιχούν στις συναλλαγές της Τρίτης, ανέφερε η τράπεζα.

«Τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, τα οποία θα δημιουργήσουν έσοδα για την υποστήριξη της εξόδου από την επιχείρηση SPG, θα τα διαχειρίζεται η Apollo στο πλαίσιο μιας σχέσης διαχείρισης επενδύσεων με αναμενόμενη διάρκεια πέντε ετών που θα συναφθεί στο πρώτο κλείσιμο».

Πλήγμα στην αξιοπιστία

Η αξιοπιστία της τράπεζας έχει πληγεί από μια σειρά σκανδάλων και ζημιών, συμπεριλαμβανομένης της ζημίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την υπόθεση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Archegos, και χρειάστηκε να παγώσει τα κεφάλαια χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τον αφερέγγυο Βρετανό χρηματοδότη Greensill. Η τράπεζα προσφέρει τώρα σε νέους και υφιστάμενους μετόχους την ευκαιρία να αγοράσουν νέες μετοχές της.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νέοι επενδυτές έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν 462 εκατομμύρια νέες μετοχές σε τιμή αγοράς 3,82 ελβετικών φράγκων (3,83 $), που ισοδυναμεί με το 94% της σταθμισμένης μέσης τιμής των μετοχών της Credit Suisse στις 27 και 28 Οκτωβρίου, αντλώντας 1,76 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Περίπου 307,6 εκατομμύρια από τις νέες μετοχές αναμένεται να αγοραστούν από την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δίνοντάς της μερίδιο 9,9% στην Credit Suisse.

Εν τω μεταξύ, οι υφιστάμενοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν 889 εκατομμύρια μετοχές που προσφέρονται προς 2,52 φράγκα ανά μετοχή, με δικαιώματα εγγραφής που αντιστοιχούν στο μέγεθος του τρέχοντος μεριδίου τους.

Και τα δύο θέματα πρέπει να εγκριθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου.

Εάν οι μέτοχοι απορρίψουν το σχέδιο, η Credit Suisse είπε ότι θα εκδώσει 1,8 δισεκατομμύρια νέες μετοχές σε τιμή προσφοράς 2,27 φράγκων ανά μετοχή, κάτι που θα της επέτρεπε να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια φράγκα.

Τη Δευτέρα, η Credit Suisse δήλωσε ότι θα ενεργεί ως δικός της παγκόσμιος συντονιστής για την προσφορά δικαιωμάτων, ενώ η Deutsche Bank, η Morgan Stanley, η RBC Capital Markets και η Societe Generale θα είναι Joint Lead Managers και Joint Bookrunners.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ