Έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ για ευάλωτους, κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, παραγραφές οφειλών, αύξηση αριθμού δόσεων, κατάργηση εισφοράς, πενταετία σε ένστολους, ανώτατο πλαφόν στις επικουρικές, ενιαίο ποσοστό αναπηρίας.

Πρόκειται για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και θα είναι νόμος του κράτους εντός των επομένων εβδομάδων. Πρόκειται για την τέταρτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία έχει προεκλογικό χαρακτήρα με τον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη να δηλώνει πως με την συγκεκριμένη παρέμβαση «διορθώνονται αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος επ’ ωφελεία χιλιάδων ασφαλισμένων και απλοποιούνται και επιταχύνουμε διαδικασίες».

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει σε συντάξεις, εισφορές και χρέη στον ΕΦΚΑ – Πότε πληρώνεται η επιταγή ακρίβειας [Ολο το νομοσχέδιο]

Ορισμένες από τις βασικές διατάσεις το νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

  1. Πότε, πως και σε ποιους θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250, στο τέλος του έτους σε 2.300.000 δικαιούχους. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά ευάλωτους συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού. Η χορήγηση του θα γίνει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Πέραν αυτών, δικαιούχοι είναι  και οι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όμως για αυτούς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση αλλά απόφαση της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).
  2. Πως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Η διάταξη με τα κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προβλέπει για τις επιχειρήσεις, μείωση της τάξης του 40% στις ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον μετατρέψουν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, υφιστάμενες συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Στόχος είναι να στηριχθεί η πλήρης απασχόληση αλλά και η «νομιμοποίηση» εργαζόμενων οι οποίοι ενώ δηλώνονται ως 4ωροι, στην πράξη απασχολούνται 8ωρο, χωρίς την επιπλέον ασφάλιση και πιθανώς, μισθό. Συγκεκριμένα, από 10.9.2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.
  3. Καταργείται το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης στο δημόσιο προ του 62ου έτους από το 2023, ενώ διατηρείται για όσους έχουν τις συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις εντός του 2022. Οποτεδήποτε θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις – εντός το 2022 – χωρίς να υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση αποχώρησης εντός του τρέχοντος έτους. Στην σχετική διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει  συνταξιοδοτικό δικαίωμα  τα έτη 2010,2011 και 2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε),το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης κρίνεται με βάση τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον ν. 4336/2015, εφόσον αυτά συμπληρωθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αντιθέτως, αν τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι το  ν. 4336/2015 δεν συμπληρώνονται εντός του 2022, οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας τα έτη 2010,2011 και 2012 δεν δικαιούνται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.
  4. Μετά τις κύριες ανώτατο όριο και στις επικουρικές συντάξεις. ανώτερο πλαφόν τίθεται και στο ύψος της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης. Το πλαφόν στο ύψος και της επικουρικής σύνταξης προσδιορίζεται στα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα το πλαφόν θα φθάνει τα 1.382,40 ευρώ
  5. Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες με τη νέα ρύθμιση χρεών προς τον ΕΦΚΑ που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και δίδει τη δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε 24 δόσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν πάνω από 000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η διάταξη για χιλιάδες μικροοφειλέτες. Πάντως στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και νέοι οφειλέτες που δεν εντάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση των 72 δόσεων. Ακόμη και αυτοί που οφείλουν μικροποσά (όπως 500 ή 1.000 ευρώ), ο αριθμός των οποίων αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο 6μηνο. Η νέα διάταξη ορίζει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, μετά από αίτηση των οφειλετών, μπορούν να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται: Σε δύο έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ή σε δύο έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: «Στο 7,5% η αύξηση των συντάξεων»

Πέραν των σημείων αυτών υπάρχουν πολλές ακόμη διατάξεις οι οποίες ωστόσο αφορούν μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων. Οι διατάξρις που έγιναν γνωστές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Δεκαετής παραγραφή αξιώσεων του ΕΦΚΑ αντί της 20ετους που ισχύει σήμερα. Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματική.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% που παρακρατείται από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων. Το ταμείο είναι πλέον βιώσιμο και υπάρχει λόγος συνέχισης της παρακράτησης.
  • Επέκταση του δικαιώματος της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους. Συνεπώς όλοι οι ένστολοι θα μπορούν να λάβουν μια επιπλέον πενταετία ασφάλισης αρκεί να καταβάλουν τις ανάλογες εισφορές.
  • Ενιαιοποίηση των κανόνων παροχής συντάξεων αναπηρίας. Μείωση – για όλους – στο 50% (από 67%) του ποσοστού αναπηρίας που αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη παροχών αναπηρίας.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.