Να προσκληθούν εργαζόμενοι τρίτων χωρών στον τομέα του τουρισμού, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στον κλάδο, ζητούν οι ξενοδόχοι με αίτημά τους προς την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα προχωρούν στην υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» αποκάλυψε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της ΠΟΞ, στο πλαίσιο της χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA», σημειώνοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) θα προχωρήσουν στην υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διετούς διάρκειας.

Διαβάστε επίσης – «Καμπανάκι» από τους ξενοδόχους για τα τουριστικά καταλύματα

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο η νέα συλλογική σύμβαση θα προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2022 εκπνέει η ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία έχει και μετενέργεια διάρκειας 3 μηνών.

Διαβάστε επίσης – Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού το 2023 – Η διάκριση της Ελλάδας

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε προσκλήσεις»

Από την άλλη, η «μεγάλη παραίτηση» εξακολουθεί να δυσκολεύει τους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, με τις ελλείψεις προσωπικού να φθάνουν πανελλαδικά ακόμη και σε τετραψήφιο αριθμό το 2023, ειδικά σε ειδικότητες που αφορούν στην κουζίνα και στην καθαριότητα.

Διαβάστε επίσης: Ξενοδοχεία: Βροχή επενδύσεων – Σε καθεστώς ενισχύσεων πάνω από 50 νέες μονάδες

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε προσκλήσεις. Δεν θέλει η ελληνική κοινωνία, το παιδί μου ενδεχομένως, να γίνει λαντζέρης. Δεν είναι κακό. Είναι πολύ καλό. Σημαίνει ανάπτυξη», υποστήριξε ο κ. Τάσιος.

Ήδη για το θέμα αυτό η ΠΟΞ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΞΕ) με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία ζητούν την μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες στον τομέα του Τουρισμού, καθώς και ορισμένες αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ειδικότερα ζητούν την τροποποίηση της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του Ν.4251/2014, ώστε να επιτραπεί και για τον τομέα του τουρισμού η μετάκληση εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες και αφετέρου να απλουστευθεί η διαδικασία μετάκλησης, ιδίως ως προς το σκέλος που σχετίζεται με τον έλεγχο του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων ανά Περιφέρεια. Παράλληλα, θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις θεωρήσεις εισόδου Τύπου D στις χώρες όπου δεν διαθέτουμε προξενικές αρχές, με την ίδρυση ενδεχομένως Visa Center.

Η επιστολή είχε αποδέκτες τους Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη, Υφυπουργό Εξωτερικών, Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και Απόστολο Τζιτζικώστα, πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι η απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες θα γίνεται με τους ίδιους όρους και αμοιβές που ισχύουν στον κλάδο «για τους Έλληνες συμπολίτες μας». «Μην σκεφτεί κάποιος ‘φράουλες’ όταν ακούει τρίτες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το «κενό» στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού υπολογίζεται ότι εφέτος ξεπέρασε τις 60.000 θέσεις εργασίας, ενώ πιθανόν αγγίξει και τις 100.000 θέσεις το 2023.

Από την πλευρά των εργαζομένων υποστηρίζεται ότι εγκαταλείπουν τον κλάδο λόγω των χαμηλών μισθών, των εξαντλητικών ωραρίων και της εποχικότητας της θέσης εργασίας.

Πρόβλημα που χρονίζει

Πάντως οι ελλείψεις προσωπικού στον τουριστικό τομέα δεν είναι φαινόμενο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εφέτος.

Με βάση μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν υπήρχε και σε προηγούμενες χρονιές, ειδικά σε πολλά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά οξύνθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας.

«Η συνολική αντιμετώπισή του, καθώς και η ανάδειξη των δυνατοτήτων απασχόλησης στον τομέα, αποτελούν πρώτης προτεραιότητας θέμα για τον ελληνικό τουρισμό, προκειμένου να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας, πράγμα που είναι το ισχυρότερο, ίσως, σημείο υπεροχής του σε σχέση με τον ανταγωνισμό», σύμφωνα με τη μελέτη.

Πού υπάρχουν ελλείψεις

Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύπτονται αντιστοιχούν στις ειδικότητες Καμαριέρα, Receptionist, Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση, σημειώνεται από το ΙΝΣΕΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες