Μια σειρά φοροελαφρύνσεων, εισοδηματικών ενισχύσεων και επιδομάτων ενεργοποιούνται τη νέα χρονιά με τις παρεμβάσεις να προγραμματίζονται σε «δόσεις» και με χρονικό ορόσημο τις επικείμενες εκλογές της άνοιξης.

Οσα μέτρα έχουν ανακοινωθεί απλώνονται σε όλο το 2023, εκ των οποίων αρκετά εφαρμόζονται κατά το πρώτο μισό του έτους, ενώ δεν αποκλείονται νέες παρεμβάσεις πριν από τις εκλογές.

Ο λογαριασμός για τις ήδη γνωστές παρεμβάσεις, δηλαδή για τις ανακοινωθείσες μόνιμες και προσωρινές φοροελαφρύνσεις, ανέρχεται στα 2,426 δισ. ευρώ. Προϋπολογίζονται επιπλέον παροχές ύψους 1,77 δισ. ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.λπ., ενώ προβλέπεται ένα αποθεματικό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ προς διάθεση κατά το 2023.

Με την άφιξη του νέου έτους θα μπει σε ισχύ η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Εως σήμερα είχε παγώσει για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες. Το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 1,24 δισ. ευρώ. Επίσης εφαρμόζεται από τις αρχές Ιανουαρίου η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. (Ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ.)

Μέτρα στήριξης: Το πακέτο των παρεμβάσεων και η «κάβα» του 1 δισ.

Μεταξύ άλλων κερδισμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, με την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 50 εκατ. ευρώ) και οι παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης με την καταβολή της τέταρτης ετήσιας αύξησης από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Από 1ης Ιανουαρίου και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%. Εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 20 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Τον Φεβρουάριο θα εφαρμοστεί το Market Pass για να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τα μεσαία εισοδήματα. Αυτό το μέτρο στοιχίζει 650 εκατ. ευρώ και δεν έχει περάσει στο δημοσιονομικό κόστος, καθώς θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων.

Παράλληλα αυξάνονται οι κύριες συντάξεις κατά 7,75% ενώ από την 1η Απριλίου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός.

Τα κίνητρα

Εντός του 2023 μπαίνει σε εφαρμογή η παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, μέσω παροχής έκπτωσης για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται. Εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου 5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Συνεχίζεται έως τον Ιούνιο του 2023 η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. Το δημοσιονομικό κόστος είναι 246 εκατ. ευρώ). Επίσης ισχύει η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024. Ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ.

Ακόμα 1,77 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (δημοσιονομικό κόστος 700 εκατ. ευρώ). Επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω/Αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα φθηνή στέγη για τους νέους εισάγεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023).

Παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες