Ρεκόρ στην τουρκική αγορά κατοικιών το 2022, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι έγιναν οι κορυφαίοι ξένοι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία πέρυσι, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πιο καυτής αγοράς κατοικίας στον κόσμο τριπλασιάζοντας τις αγορές τους καθώς οι κυρώσεις για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τους ώθησαν να επενδύσουν στο εξωτερικό.

Ερντογάν: Ζητά την έκδοση 130 «τρομοκρατών» για να πει «ναι» στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

To δέλεαρ της golden visa

Ρώσοι υπήκοοι αγόρασαν ρεκόρ 16.312 κατοικιών στην Τουρκία το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία και δημοσίευσε το Bloomberg.

Πρόκειται για αύξηση 203% από το 2021 και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των πωλήσεων σε ξένους.

«Η Αττάλεια ρωσικοποιείται», είπε ο Αλί Κεμάλ Γκουρντάλ, κατασκευαστής ακινήτων στη μεσογειακή πόλη. Πολλοί Ρώσοι αγοραστές υποβάλλουν αίτηση για υπηκοότητα, ένα δικαίωμα που παρέχεται σε όσους αγοράζουν σπίτια για τουλάχιστον 400.000 δολάρια.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Κατοικιών του Knight Frank έδειξε ότι οι τιμές των ακινήτων στην Τουρκία σημείωσαν πραγματική αύξηση 57,6% το τρίτο τρίμηνο, περίοδος πληθωρισμού ρεκόρ στη χώρα.

Οι πωλήσεις σε ξένους υπηκόους στη νότια επαρχία της Αττάλειας, ένα δημοφιλές προορισμό διακοπών, αυξήθηκαν 77% ,στις 21.860 τo 2022. Οι Ιρανοί, που έπεσαν από την πρώτη στη δεύτερη θέση το 2022, αγόρασαν 8.223 σπίτια, ακολουθούμενοι από Ιρακινούς και Γερμανούς.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Αναλυτές αναμένουν απότομη πτώση του πληθωρισμού στο 66,8% τον Δεκέμβριο, αλλά μόνο στο 43,2% μέχρι το τέλος του 2023, αναμένουν οι αναλυτές για την Τουρκία, ενώ οι μηνιαίες αυξήσεις των τιμών θα παραμείνουν, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

Η πρόβλεψη για το τέλος του 2023 είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη της κυβέρνησης και δημιουργεί την προοπτική συνέχισης της επιβάρυνσης του κόστους ζωής, εν μέσω προεδρικών εκλογών, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Στη δημοσκόπηση του Reuters σε 12 οικονομολόγους, η μέση εκτίμηση για τον ετήσιο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου ήταν 66,8%. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 64,60% και 69,1%, σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμιζόμενες με την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 65%.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται έντονα από μήνα σε μήνα, με τη μέση εκτίμηση να διαμορφώνεται στο 2,7%, σε ένα ευρύ φάσμα από 1,40% έως 4,10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...