Ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά την συνέντευξη – κόλαφο της Πέμπτης (19/01), όπου επιτέθηκε προς τις ΗΠΑ και τη Δύση λέγοντας πως οι πρακτικές τους θυμίζουν Χίτλερ και Ναπολέοντα, πάει ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως η σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας μοιάζει περισσότερο στον πραγματικό παρά στον υβριδικό πόλεμο. Από την άλλη, ο Μεντβέντεφ προτείνει μία συμμαχία με τους αντιπάλους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Δύση για την αποστολή όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο. Επανέλαβε δε ότι η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά η Ουκρανία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να λένε πως δεν υπάρχουν σημάδια από την Μόσχα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Σχετικά με αυτό ο υπουργός ανέφερε πως «Όσο περισσότερο αρνούνται (οι Ουκρανοί), τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρεθεί λύση».

Γερμανία: Κατηγορούν τον Σολτς για «αποτυχία» επειδή δεν στέλνει Leopard στο Κίεβο

Το σχέδιο Μεντβέντεφ κόντρα στην Δύση

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προτείνει να δημιουργηθεί μία στρατιωτική συμμαχία με τους αντιπάλους της Δύσης και του ΝΑΤΟ. Ακόμη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προμήθεια βαρέων όπλων στο Κίεβο «δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι εχθροί της Ρωσίας θα συνεχίσουν επ’ αόριστον τις προσπάθειές τους να μας σπάσουν ή ακόμα και να μας καταστρέψουν», ο ίδιο κατέληξε λέγοντας με νόημα ότι «θα μπορούσαν επίσης να αρχίσουν να παράγουν νέα (όπλα), αν χρειαστεί»,

Στο μήνυμά του μέσω «Telegram», ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε ότι ο κόσμος θα είναι πιο σταθερός όταν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την Ευρώπη και τους «δύστυχους» Ουκρανούς, αλλά μέχρι τότε «ίσως είναι πολύ αργά».

Η άρνηση των Ουκρανών για ειρήνη

Σχετικά με εκείνο που ανέφερε ο Λαβρόφ για την άρνηση των Ουκρανών να ανοίξουν τις συνομιλίες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αναφέρει στην ομιλία που έκανε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, πως  «Δεν καταλαβαίνω ακριβώς σε ποιον να μιλήσω και για ποιο πράγμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς αν είναι ζωντανός και ποιος παίρνει τις αποφάσεις».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι δεν καταλαβαίνει καν «πώς μπορεί κάποιος να υπόσχεται στους Ευρωπαίους ηγέτες ένα πράγμα και την επόμενη μέρα να εξαπολύει μια εισβολή πλήρους κλίμακας σε μια χώρα. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς με ποιον έχουμε να κάνουμε. Όταν λέμε «ειρηνευτικές συνομιλίες», δεν καταλαβαίνω ακριβώς με ποιον πρέπει να τις κάνουμε».

Πάνω στο ζήτημα αυτό, η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν άμεση.  Μετά από όσα ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος για τον Ρώσο ομόλογο του, το Κρεμλίνο απάντησε πως τόσο ο Πούτιν όσο και ολόκληρη η Ρωσία, παραμένουν ζωντανοί. «Είναι σαφές ότι τόσο η Ρωσία όσο και ο Πούτιν αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη σημερινή Ουκρανία και για τον Ζελένσκι. Και είναι σαφές ότι από καθαρά ψυχολογική άποψη, ο Ζελένσκι θα προτιμούσε να μην υπήρχε ούτε η Ρωσία ούτε ο Πούτιν» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και συνέχισε: «Όσο πιο γρήγορα η Ουκρανία και ο Ζελένσκι συνειδητοποιήσουν ότι η Ρωσία και ο Πούτιν υπάρχουν και θα υπάρχουν και ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε τι ρωσικό, τόσο το καλύτερο για εκείνους».

Η διαρκής έκκληση των Ουκρανών για άρματα μάχης

Η Ουκρανία δηλώνει ότι τα χρειάζεται απεγνωσμένα αναδεικνύοντας τα ως την προϋπόθεση για την νίκη έναντι της Ρωσίας. Η Δύση διχάζεται για το αν θα πρέπει να τα δώσει. Ο λόγος για τα τανκς – και συγκεκριμένα τα τανκς Leopard 2– που η χώρα της ανατολικής Ευρώπης έχει αναδείξει ως κομβικά για την επιβίωσή της.

Ακόμη, η Ουκρανία έχει δηλώσει πως έχει άμεση ανάγκη από βαρύτερη εξοπλισμό για να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή. Το Κίεβο δεν διαθέτει πολλά τανκς, ενώ τα περισσότερα που έχει στην κατοχή του χρονολογούνται στη σοβιετική περίοδο.

Αν και η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει σημαντικές νίκες, η έλλειψη τανκς συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τις ρωσικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα σύγχρονα κα αξιόμαχα T-90.

Η μεγάλη διαθεσιμότητα των Leopard – μεταξύ άλλων και στην γειτονική Πολωνία που θέλει να τα παρέχει στην Ουκρανία – τα καθιστά καλή επιλογή για το Κίεβο.

Διχασμένη η Γερμανία στην αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο

Αν και τα αιτήματα των Ουκρανών για άρματα μάχης πέφτουν βροχή, οι Γερμανοί φέρεται ότι είναι διχασμένοι ως προς αυτό. Οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται υπέρ της αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ενώ πολλοί από τους αριστερόστροφους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου- είναι εδώ και καιρό διστακτικοί, ιδίως όσο οι ΗΠΑ αρνούνται να στείλουν τα δικά τους άρματα μάχης Abrams.

Τον Απρίλιο, ο κ. Σολτς πρότεινε ότι η αποστολή οποιωνδήποτε δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα αύξανε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Οι ανησυχίες του έχουν έκτοτε υποχωρήσει, είπαν δύο βοηθοί, επίσης επειδή μια ευρεία, παγκόσμια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, καταδίκασε τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο κ. Σολτς παραμένει επιφυλακτικός. Ερωτηθείς την Τετάρτη γιατί διστάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο την Τετάρτη, ο κ. Σολτς δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ότι ανησυχεί μήπως η σύγκρουση στην Ουκρανία μετατραπεί σε παγκόσμια πυρκαγιά.

«Οι Ουκρανοί μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας στον θαρραλέο αγώνα τους, αλλά είναι επίσης σαφές ότι θέλουμε να αποφύγουμε να εξελιχθεί σε πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Scholz.

Ρώσοι και Ουκρανοί συμφωνούν μόνο στο σιτάρι

Στο μόνο που οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί φαίνεται να τα έχουν βρει είναι η συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές που διευκολύνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της νότιας Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων και εκτός από την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, επιτρέπεται επίσης στη Ρωσία να εξάγει και λιπάσματα.  Τουλάχιστον 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε σιλό σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του ρωσικού αποκλεισμού.

Οι διαπραγματευτές είχαν συμφωνήσει να υπάρχει κοινός έλεγχος στα πλοία που αποπλέουν ή καταπλέουν στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Συμφωνήθηκε επίσης ένας μηχανισμός που θα εγγυάται την ασφάλεια των διαδρομών παράδοσης, με κέντρο συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι δύο πλευρές δεν θα εξαπολύουν επιθέσεις και σε λιμενικές εγκαταστάσεις, που καθορίζονται στο κείμενο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία