Πτώση και μάλιστα αισθητή τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Σε έναν μήνα που εκτός των Χριστουγέννων που πάντα τονώνουν τις αγορές και δίνουν ώθηση στο λιανεμπόριο, υπήρχε και η εφάπαξ επιδότηση του Βερολίνου προς τα νοικοκυριά, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης προκειμένου να μετριασθεί ο αντίκτυπος από την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή στατιστική αρχή Destatis, οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο του 2022 υποχώρησαν κατά 6,4% εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα ήταν μικρότερη της τάξεως του 1,8%.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 5,3%, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ισχνή αύξηση της τάξεως του 0,2%.

«Πριν από τα Χριστούγεννα, οι λιανέμποροι στα αστικά κέντρα της Γερμανίας έχασαν τη μεγάλη κινητικότητα των εορτών. Μεταξύ άλλων, η πολυσυζητημένη απώλεια της ευημερίας επίσης επέδρασε στην ασθενέστερη κατανάλωση. Καθώς δεν διαφαίνεται κάποια μεγάλη αλλαγή στη βασική δυναμική επί του παρόντος, η προσωπική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ασθενής», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της VP Bank, Τόμας Γκίτζελ.

Έρευνα για λογαριασμό του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo έδειξε ότι λίγες επιχειρήσεις στη Γερμανία σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους τρεις μήνες. Ωστόσο, οι προσδοκίες αναφορικά με τις επιχειρήσεις καταναλωτικών ειδών δίνουν μια άλλη εικόνα, καθώς παραμένουν υψηλές αναφορικά με την αύξηση των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υποχώρησε στο 8,6% σε ετήσια βάση από το 10% ένα μήνα νωρίτερα. Ωστόσο τον Ιανουάριο αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου στο 9,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους