Σε σημαντικές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα έχει οδηγήσει το Brexit. Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος τις αμοιβές των κορυφαίων στελεχών της JP Morgan Chase & Co.

Το 2015, ήτοι το έτος πριν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κανείς στο τμήμα της τράπεζας που εδρεύει στη Φρανκφούρτη δεν πήρε σπίτι, το οποίο να άξιζε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ (1,09 εκατομμύρια δολάρια). Μέχρι το 2019 υπήρχαν εννέα και μέχρι το 2021, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, ο αριθμός αυξήθηκε σε 85. Μάλιστα επτά στελέχη έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Άνοδος στην ανώτερη κλίμακα

Η εκρηκτική ανάπτυξη στις υψηλότερες κλίμακες των εισοδημάτων αναδεικνύει μερικές τάσεις. Μετά το Brexit, η JPMorgan έχει μετατρέψει το τμήμα της στη Γερμανία σε μια πιο ουσιαστική θυγατρική με έδρα την ΕΕ. Το προσωπικό της μοιράζεται σε 14 τοποθεσίες στην Ευρώπη, αλλά και στο Λονδίνο. Και η αμερικανική τράπεζα έχει προσθέσει καλά αμειβόμενα στελέχη στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη και προσωπικό πωλήσεων σε πόλεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Την ίδια εξαετία, οι υψηλές αποδοχές στην κύρια επιχείρηση της JPMorgan στο Λονδίνο αυξήθηκαν μόλις 4% σε 312.

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται τρία χρόνια από το Brexit, και ενώ οι προειδοποιήσεις για απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Λονδίνο αποδείχθηκαν άστοχες, ο τραπεζικός κλάδος έχει ευθυγραμμιστεί. Τράπεζες, όπως η Goldman Sachs Group Inc., η Morgan Stanley και η JPMorgan έχουν ενισχύσει τις δραστηριότητές τους στην ΕΕ.

Αυτό σήμαινε μετακίνηση ή δημιουργία νέων υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ. Ο αριθμός των τραπεζιτών και των στελεχών εντός της ΕΕ που πήραν σπίτια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ αυξήθηκε κατά 42% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών τον Ιανουάριο. Ο τελευταίος αριθμός, στα 1.957, είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί και σημειώθηκε καθώς οι εταιρείες  έλαβαν αύξησαν τα έσοδά τους και οι επενδυτικές τράπεζες μετέφεραν προσωπικό εντός της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή