Mια σειρά δράσεων παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να καταστεί η συνδεσιμότητα gigabit διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030, σύμφωνα με τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης, και να πραγματοποιηθεί ο μετασχηματισμός του τομέα συνδεσιμότητας στην ΕΕ.

ΟΤΕ: Στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας τα κέρδη – Μέρισμα 0,5 ευρώ ανά μετοχή

Οι σημερινές πρωτοβουλίες για τη συνδεσιμότητα συνίστανται στα εξής:

Πρώτον, η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση με τίτλο «Πράξη για τις υποδομές gigabit», έναν κανονισμό με τον οποίο προτείνονται νέοι κανόνες για την ταχύτερη, φθηνότερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των δικτύων gigabit σε ολόκληρη την ΕΕ.

Δεύτερον, δημοσίευσε σχέδιο σύστασης gigabit με το οποίο επιδιώκεται να παρασχεθεί καθοδήγηση στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα των φορέων εκμετάλλευσης με σημαντική ισχύ στην αγορά, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για επιτάχυνση, αφενός, της κατάργηση των παλαιότερων τεχνολογιών και, αφετέρου, της ανάπτυξης των δικτύων gigabit.

Τρίτον, η Επιτροπή δρομολόγησε διερευνητική διαβούλευση για το μέλλον του τομέα συνεκτικότητας και των σχετικών υποδομών για να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αυξανόμενες απαιτήσεις συνδεσιμότητας και οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν τις μελλοντικές εξελίξεις του τομέα της συνδεσιμότητας και των σχετικών υποδομών.

Πράξη για τις υποδομές gigabit

Δεδομένης της αυξανόμενης υιοθέτησης προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερο εύρος ζώνης με ταχύτερες ταχύτητες, ώστε να καταστούν δυνατές πιο έξυπνες, πιο ευέλικτες και πιο καινοτόμες υπηρεσίες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους βασικούς δημόσιους τομείς, που θα τροφοδοτούνται από την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνολογιών, όπως το υπολογιστικό νέφος, η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), οι χώροι δεδομένων, η εικονική πραγματικότητα και το μετασύμπαν, και στις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα απολαμβάνουν τα ψηφιακά τους δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, η πράξη για τις υποδομές gigabit ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για ταχύτερη και πιο αξιόπιστη συνδεσιμότητα υψηλής έντασης δεδομένων. Θα αντικαταστήσει την οδηγία για τη μείωση του κόστους των ευρυζωνικών υπηρεσιών (2014).

Η πράξη για τις υποδομές gigabit έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αργής και δαπανηρής ανάπτυξης της υποκείμενης υλικής υποδομής που υποστηρίζει τα προηγμένα δίκτυα gigabit. Θα μειώσει τη «γραφειοκρατία», το κόστος και τον διοικητικό φόρτο που συνδέονται με την ανάπτυξη των δικτύων gigabit. Μεταξύ άλλων, θα απλουστεύσει και θα ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Ο νέος κανονισμός θα ενισχύσει επίσης τον συντονισμό των τεχνικών έργων μεταξύ φορέων εκμετάλλευσης δικτύων για την ανάπτυξη της υποκείμενης υλικής υποδομής, όπως αγωγών και ιστών, και θα διασφαλίσει ότι οι σχετικοί παράγοντες έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Οι εργασίες αυτές αντιπροσωπεύουν έως και το 70 % του κόστους ανάπτυξης του δικτύου. Επιπλέον, όλα τα νέα κτίρια ή όσα κτίρια έχουν υποστεί ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας, εκτός από αιτιολογημένες περιπτώσεις, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με οπτικές ίνες, ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν ταχύτατες υπηρεσίες συνδεσιμότητας. Χάρη στους νέους κανόνες, οι φορείς εκμετάλλευσης θα είναι σε θέση να αναπτύξουν με γρήγορους ρυθμούς δίκτυα μέσω απλουστευμένων, ψηφιοποιημένων και λιγότερο δαπανηρών διαδικασιών.

Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν τον προτεινόμενο κανονισμό. Μετά την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής από τους συννομοθέτες, οι νέοι κανόνες θα ισχύουν άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

Σύσταση gigabit

Το σχέδιο σύστασης gigabit επικεντρώνεται στην παροχή καθοδήγησης στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές (ΕΡΑ) σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν σημαντική ισχύ στην αγορά. Το σχέδιο σύστασης έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την υφιστάμενη υποδομή δικτύου, κατά περίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να διασφαλίσει επαρκές κανονιστικό περιβάλλον, να παράσχει κίνητρα για την κατάργηση των παλαιότερων τεχνολογιών χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, δηλαδή εντός 2 έως 3 ετών, και να ενισχύσει την ταχεία ανάπτυξη δικτύου gigabit, για παράδειγμα με την προώθηση της ευελιξίας τιμολόγησης για την πρόσβαση σε ρυθμιζόμενα δίκτυα, επιτρέποντας παράλληλα τον βιώσιμο ανταγωνισμό. Τα μέτρα θα συμβάλουν επίσης ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τα οφέλη μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρώπη, δηλαδή καλύτερες υπηρεσίες που παρέχονται μέσω δικτύων υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές.

Το σχέδιο σύστασης διαβιβάστηκε στον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών (BEREC) για διαβούλευση διάρκειας δύο μηνών. Αφού λάβει υπόψη τη γνώμη του BEREC, η Επιτροπή θα εκδώσει την τελική της σύσταση. Η σύσταση gigabit θα αντικαταστήσει τις συστάσεις σχετικά με την πρόσβαση, δηλαδή τη σύσταση σχετικά με τα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (2010) και τη σύσταση σχετικά με υποχρεώσεις αμεροληψίας και μεθόδους υπολογισμού του κόστους (2013).

Διαβούλευση για το μέλλον του τομέα των τηλεπικοινωνιών

Η Επιτροπή δρομολόγησε σήμερα ευρεία διερευνητική διαβούλευση σχετικά με το μέλλον του τομέα της συνδεσιμότητας και των σχετικών υποδομών. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν απόψεις σχετικά με το μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο και το τοπίο της αγοράς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει τον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ειδικότερα, η διαβούλευση επιδιώκει να προσδιορίσει τα είδη υποδομών που απαιτούνται ώστε η Ευρώπη να συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά από τις μετασχηματιστικές τεχνολογικές εξελίξεις και να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού της κατά τα επόμενα έτη. Η διαβούλευση επιδιώκει επίσης να συγκεντρώσει τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της έγκαιρης κινητοποίησης των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των εν λόγω υποδομών σε ολόκληρη την Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η διερευνητική διαβούλευση αποτελεί μέρος ανοικτού διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την πιθανή ανάγκη να συνεισφέρουν δίκαια όλοι οι παράγοντες που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις επενδύσεις για τις υποδομές συνδεσιμότητας. Πρόκειται για σύνθετο ζήτημα που απαιτεί ολοκληρωμένη ανάλυση των υποκείμενων δεδομένων και αριθμητικών στοιχείων, προτού ληφθεί απόφαση σχετικά με την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω δράσης. Η Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στην προστασία ενός ουδέτερου και ανοικτού διαδικτύου.

Τέλος, η διαβούλευση καλύπτει το ζήτημα του τρόπου διασφάλισης της οικονομικής προσιτότητας της συνδεσιμότητας για τους καταναλωτές και του τρόπου προόδου προς μια πιο ολοκληρωμένη ενιαία αγορά για τον τομέα της συνδεσιμότητας.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί, επιχειρήσεις και πολίτες καλούνται να απαντήσουν στην έρευνα εντός 12 εβδομάδων. Η προθεσμία για την υποβολή απαντήσεων λήγει στις 19 Μαΐου 2023. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα. Με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, θα εξετάσει τις καταλληλότερες δράσεις για το μέλλον του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ιστορικό

Η ΕΕ έχει αναλάβει δράση σε διάφορους τομείς για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, η οποία αποφέρει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη, τονώνοντας την απασχόληση και την ανάπτυξη, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Καταργήθηκαντα τέλη περιαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ και εγκαινιάστηκε η πρωτοβουλία WiFi4EU με την οποία χρηματοδοτήθηκε η εγκατάσταση δωρεάν σημείων ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi) σε τοπικές κοινότητες.

Η ΕΕ παρέχει επίσης χρηματοδότηση, αναπτύσσει τεχνική καθοδήγηση με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων για τη στήριξη των δημόσιων διοικήσεων και των επιχειρήσεων που εργάζονται για τη βελτίωση της κάλυψης του δικτύου και την εισαγωγή δικτύων 5G σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Επιτροπή εξέδωσε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για ευρυζωνικά δίκτυα.. Δρομολόγησε μια σημαντική ερευνητική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη δικτύων 6G, την «Κοινή Επιχείρηση Έξυπνα Δίκτυα και Υπηρεσίες», με σκοπό τον καθορισμό της στρατηγικής και των εργαλείων για την ανάπτυξη τεχνολογικών ικανοτήτων για τα συστήματα 6G.

Φιλοδοξία της ψηφιακής δεκαετίας είναι όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να καλύπτονται έως το 2030 από δίκτυο gigabit και όλες οι κατοικημένες περιοχές να καλύπτονται από δίκτυα με επιδόσεις τουλάχιστον 5G.

To ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο υπέρ των επενδύσεων για τις αγορές τηλεπικοινωνιών καθορίζεται, ειδικότερα, στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, στη σύσταση του 2020 για τις σχετικές αγορές και την εργαλειοθήκη συνδεσιμότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις