Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην περιοχή της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν περαιτέρω τον στόχο ανάπτυξης που έθεσε η Κίνα στις κοινοβουλευτικές της συνεδριάσεις, ενώ αναμένουν και το πλήθος στοιχείων από την πορεία των οικονομιών της Δύσης.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,62% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίασή του στις 7.328,6 μονάδες εν όψει της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας την Τρίτη, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters να αναμένουν αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,11% για να κλείσει στις 28.237,78 μονάδες και ο Topix σημείωσε άνοδο 0,84% στις 2.036,49 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κέρδισε 1,2% στις 2.462,62 μονάδες, καθώς ο πληθωρισμός της χώρας παρουσίασε περαιτέρω πτώση τον Φεβρουάριο.

Η Κίνα

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,19% στις 3.322,03 μονάδες και ο Shenzhen Component έχασε κατά 0,1% στις 11.842,88 μονάδες, αφού ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δημοσίευσε την Κυριακή την έκθεση για το κυβερνητικό έργο της χώρας.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ιαπωνία. “Όσον αφορά την κατάσταση του ελέγχου των εξαγωγών μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν να ξεκινήσουν συνομιλίες σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν τις εμπορικές σχέσεις πριν από τον Ιούλιο του 2019 το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε σε ενημέρωση ο Kang Gam-chan, αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου της Νότιας Κορέας, αρμόδιος για την πολιτική εμπορίου και ασφάλειας.

Εμπορικές εντάσεις

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών τροφοδοτήθηκαν από μια διαμάχη για την αποζημίωση των αναγκαστικών εργατών του πολέμου το 2019 επί των πρώην προέδρων Shinzo Abe και Moon Jae-in.

Την ίδια ώρα, οι στόχοι ανάπτυξης της Κίνας που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο “δεν αποτέλεσαν έκπληξη, αλλά θα μπορούσαν να φανούν απογοητευτικοί για ορισμένους επενδυτές”, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για την Κίνα Xiangrong Yu. “Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανησυχεί για τη ζημιά στο κλίμα σε περίπτωση νέας αστοχίας”, έγραψαν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού υποδηλώνουν περιθώρια για μεγαλύτερη προσφορά κρατικών ομολόγων, υψηλότερα επιτόκια, μικρότερο εμπορικό ισοζύγιο.

Πάντως, η UBS αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας το 2023 από 4,9% σε 5,4%. “Η επαναλειτουργία της οικονομίας προχωράει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε – καθώς οι φόβοι για “δεύτερο κύμα” του Covid δεν υλοποιήθηκαν και υπάρχουν ελάχιστα σημάδια διαταραχών της προσφοράς”, ανέφερε.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, με βραδύτερο ρυθμό από το 5,2% του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% παράλληλα με την πτώση των τιμών των τροφίμων, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 28,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές