Σχεδόν μισό τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε όλο τον κόσμο, στη χειρότερη βουτιά για τον χρηματοπιστωτικό τομέα από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

Οι μετοχές υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα καθώς οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank εξαπλώθηκαν γρήγορα στις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν χάσει συνολικά 459 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα – η πτώση 16 τοις εκατό είναι η πιο έντονη πτώση από τον Μάρτιο του 2020.

Οι 48 ώρες των «μεγάλων μαχαιριών» στις αγορές

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης KBW Bank έχασε 18% τον Μάρτιο. Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών Stoxx 600 σημείωσε πτώση 15%, ενώ ο δείκτης τραπεζικού τομέα της Ιαπωνίας υποχώρησε 9%.

Οι προσπάθειες διάσωσης

Οι προσπάθειες σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ευρύτερου πανικού ήταν μόνο εν μέρει επιτυχείς. Οι μετοχές της προβληματικής τράπεζας στην Καλιφόρνια First Republic υποχώρησαν περισσότερο από ένα τέταρτο στις απογευματινές συναλλαγές την Παρασκευή παρά την εισροή μετρητών 30 δισ. δολαρίων από τράπεζες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Goldman Sachs.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν 8% επιπλέον ακόμη και μετά την παροχή πιστωτικής γραμμής έκτακτης ανάγκης 50 δισ. SFr (54 δισ. $) την Πέμπτη από την ελβετική κεντρική τράπεζα.

Οι ασταθείς αγορές έχουν πλήξει ακόμη και τις τράπεζες που θεωρούνται ισχυρότερες, με ορισμένες να επηρεάζονται από την απόδοση του διετούς ομολόγου που υποχωρεί με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1987.

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, η Goldman έχασε περίπου 200 εκατ. δολάρια στο γραφείο συναλλαγών της που ασχολείται με προϊόντα επιτοκίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές