Νέα προβλήματα για τους επενδυτές ομολόγων ενόψει, οι οποίοι πλήττονται ήδη από τις πιο άγριες διακυμάνσεις των τελευταίων δεκαετιών : οι traders έχουν στραμμένο πλέον το βλέμμα τους στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, και πώς θα απαντήσει επιτοκιακά στη χρηματοπιστωτική αστάθεια χωρίς να εκτροχιάσει τη μάχη της κατά του πληθωρισμού.

Ανεξάρτητα από το τι κάνει η κεντρική τράπεζα, οι επενδυτές είναι ήδη αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή αστάθεια στην αγορά, που όμοιά της δεν έχει παρατηρηθεί από την οικονομική κρίση του 2008.

Η πρόσφατη βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων και η απότομη αναβαθμονόμηση στα στοιχήματα επιτοκίων της Fed που σηματοδοτούν μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης είναι το πιο πιθανό σενάριο σε αυτό το στάδιο. Τώρα αυτό που κάνει τη Wall Street πραγματικά ανήσυχη είναι τι θα κάνουν οι αξιωματούχοι μετά από αυτό.

Στη σκιά της τραπεζικής κρίσης υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Επί του παρόντος, οι traders βλέπουν το σημείο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας να τελειώνει το έτος γύρω στο 3,8%, περισσότερο από μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα κάτω από την εκτίμηση του επιτοκίου της Fed στο “dot plot” του Δεκεμβρίου που έρχεται ως μέρος των τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων.

Ο πληθωρισμός και οι θέσεις εργασίας

Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός και η αγορά εργασίας έχει δείξει ανθεκτικότητα παρά την πιο επιθετική εκστρατεία αυστηροποίησης των τελευταίων δεκαετιών. Το αν η Fed επιλέξει να παραμείνει εστιασμένη σε αυτό ή να δώσει προτεραιότητα στις ανησυχίες για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία για τα επιτόκια προς τα εμπρός.

«Είναι αμφίδρομος ο κίνδυνος τώρα, και πιθανώς ακόμη περισσότερο από αυτό», δήλωσε ο βετεράνος της αγοράς επιτοκίων David Robin, στρατηγικός αναλυτής της TJM Institutional στη Νέα Υόρκη. «Η μόνη κίνηση της Fed που είναι σίγουρα εκτός τραπεζιού είναι μια αύξηση 50 μονάδων βάσης. Διαφορετικά, υπάρχουν πολλαπλές πιθανότητες πολιτικής και ακόμη περισσότερες πιθανότητες αντίδρασης-συνάρτησης. Θα είναι μια αιωνιότητα μέχρι την επόμενη Τετάρτη».

Μέσα σε όλη την αγωνία, ο ευρέως παρακολούθηση δείκτης MOVE, ένας δείκτης που βασίζεται σε επιλογές για την αναμενόμενη αστάθεια των ομολόγων, έφτασε τις 199 μονάδες την Τετάρτη, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί από τα τέλη Ιανουαρίου. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δύο ετών, συνήθως επένδυση χαμηλού κινδύνου, κυμάνθηκε μεταξύ 3,71% και 4,53% αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο εύρος από τον Σεπτέμβριο του 2008.

«Το πιο οδυνηρό αποτέλεσμα θα ήταν μια Fed που θα έρθει και θα πει ότι έχουμε αυτό το ζήτημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αυτό επιλύεται», δήλωσε ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle Investments. Τότε, η Fed θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη μάχη της για να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό και να συνεχίσει να σφίγγει, είπε. «Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο η αγορά δεν είναι προετοιμασμένη σε αυτό το στάδιο».

Οι traders swap στοιχηματίζουν ότι η σύσφιξη της Fed θα κορυφωθεί σε περίπου 4,8% τον Μάιο, με τα επιτόκια να μειώνονται μέχρι το τέλος του 2023.

Οποιαδήποτε απρόβλεπτη έκπληξη από το σχέδιο της Fed θα έφερνε ένα πλήγμα στους επενδυτές – ειδικά μετά το μεγάλο ράλι των ομολόγων αυτού του μήνα.

Για την Anna Dreyer, συνδιαχειρίστρια χαρτοφυλακίου του Total Return Fund στην T. Rowe Price, το μόνο σίγουρο μέσα σε όλες τις αβεβαιότητες είναι η «διελκυστίνδα» μεταξύ της τραπεζικής μετάδοσης και των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Αυτό είναι που θα συνεχίσει να οδηγεί το συναίσθημα στην αγορά τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές