Δέκα χρόνια μετά υπάρχει ένας οίκος αξιολόγησης, από αυτούς που η αντιπολίτευση λέει ότι τα έχει κάνει «πλακάκια» με την κυβέρνηση αλλά στην πράξη δεν αποδεικνύεται, που θυμάται την απομείωση χρέους του 2013.

Ο οίκος Moody’s στην έκθεσή του της Παρασκευής δείχνει να μην ξεχνά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που είχε φέρει το PSI. Δέκα χρόνια μετά θυμάται τις ζημιές που έγραψαν εξ αυτού του λόγου οι επενδυτές. Οχι απλώς το θυμάται, αλλά αποτελεί έναν από τους λόγους για να μας κρατά σχεδόν εμμονικά τρεις ολόκληρες βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Φανταστείτε να είχαν γίνει πράξη οι ηρωικές κορόνες εκείνης της περιόδου για «σεισάχθεια». Ενδεχομένως να μη σηκώναμε κεφάλι ποτέ.

Αν ο πρώτος λόγος οδηγεί πολλούς στη λαθεμένη άποψη «πού το θυμήθηκε τώρα το PSI ο οίκος Moody’s» (τις ζημιές αυτοί τις κατέγραψαν), τον δεύτερο τον ζούμε όλοι και τον βιώνουμε ως μεγάλη εκκρεμότητα. Στην επιχειρηματολογία που επικαλείται ο οίκος αξιολόγησης και τον οδηγούν να γέρνει υπέρ της μη αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας είναι δύο μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν. Ισως οι πρώτες που εντόπισαν τα ξένα κλιμάκια των δανειστών το 2010, ότι λειτουργούσαν ανασταλτικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια για προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων. Η πρώτη είναι ο έλεγχος της διαφθοράς και η δεύτερη η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος.

Moody’s: Αναβαθμίζει σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

Προσέξτε, μας αναγνωρίζει ότι μεταξύ 2021 και 2023 η ελληνική οικονομία καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους μεταξύ όλων των αξιολογημένων χωρών και τη μεγαλύτερη μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και των μελών της ζώνης του ευρώ. Θα μειωθεί, λέει, στο 162% του ΑΕΠ το 2023 από 194,5% του ΑΕΠ το 2021 και ενδεχομένως κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2026. Προβλέπει ότι θα αναπτυχθούμε με ρυθμούς μεγαλύτερους της υπόλοιπης Ευρώπης. Αντίστοιχα το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω και το 2023 θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ.

Σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική εξυγίανση και σχετίζονται με μέτρα που αφορούν τους πολίτες, μας βάζει άριστα 10, η Moody’s. Ενώ, λοιπόν, αριστεύουμε στα «δύσκολα», δεν μπορούμε να διαχειριστούμε θέματα θεσμικά. Μηδενικού κόστους για τους πολίτες, που στοιχίζουν σημαντικά ποσά στην οικονομία. Η Moody’s το λέει ξεκάθαρα, διαφθορά και δυσλειτουργία Δικαιοσύνης προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, τόσο σημαντικές ώστε να διατηρούν την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία «σκουπίδια», 8 χρόνια μετά την τελευταία χρεοκοπία. Κοινώς λέει κάντε κάτι. Μεταρρυθμίστε αυτούς τους τομείς. Δημιουργήστε ισχυρότερους θεσμούς.

Οποιος θεωρεί μικρής σημασίας ή προφάσεις τα όσα λέει η Moody’s, δεν έχει καταλάβει πού πάνε τα πράγματα. Οτι έχουμε ήδη εισέλθει σε μια κατάσταση κρίσης αξιοπιστίας και λιγότερης ρευστότητας στην παγκόσμια οικονομία. Η κατάσταση που ίσχυε πριν από έναν χρόνο ότι τα χρήματα είναι άφθονα και μπορούσε ένας επενδυτής να ρισκάρει και κάποια χρήματα σε μια οικονομία με βεβαρημένο παρελθόν, αλλά με λίγα πλέον προβλήματα, έχει περάσει. Πλέον κυριαρχεί η καχυποψία. Το ρίσκο μειώνεται στο απολύτως αναγκαίο. Οι πιο αδύναμοι κρίκοι θα την πληρώσουν. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει ως έργο μια βαριά μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία σε αντίθεση με το παρελθόν δεν θα απειλεί τα οικονομικά των απλών πολιτών. Αλλά θα πρέπει να τα βάζει με κατεστημένες συμπεριφορές και συμφέροντα. Μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να σπάσουν πολλά αποστήματα του παρελθόντος…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion