Στις εκλογές στην Τουρκία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά. Οι αντίπαλοι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι βετεράνοι της τουρκικής πολιτικής, τα χούγια των οποίων ο λαός ξέρει καλά, ωστόσο αυτή η μονομαχία δίνεται σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.

Πρώτα από όλα ο ισχυρός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου ισοπέδωσε τη νότια πλευρά της χώρας, σκότωσε 45.000 ανθρώπους και άλλαξε τη ψυχοσύνθεση των επιζώντων του.

Η 6κομματική αντιπολίτευση πιστεύει ακράδαντα ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ξεκολλήσει τον Ερντογάν από την εξουσία, όμως παρά την αμήχανη ανταπόκριση του ίδιου και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην μεγάλη τραγωδία που βρήκε τη χώρα, οι Τούρκοι δεν του ρίχνουν το ανάθεμα, όπως αρχικά πιστευόταν.

«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος» – «Βόμβα» πριν τις εκλογές

Οι αντιφατικές δημοσκοπήσεις

Απόδειξη αυτού είναι ότι ναι μεν τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας  Avrasya Research φέρει νικητή των εκλογών τον Κιλιτσντάρογλου, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 53.5% έναντι του Ερντογάν που φαίνεται να συγκεντρώνει 39.7%, αλλά άλλη σφυγμομέτρηση φέρνει να κόβει το νήμα το κυβερνών κόμμα με 30% απέναντι στην αντιπολίτευση που καρπώνεται το 24.2% Στην τελευταία αυτή δημοσκόπηση οι αναποφάσιστοι είναι το 10% των ερωτηθέντων.

Και αυτό έχει τεράστια σημασία για την ετυμηγορία της κάλπης, στην οποία πιστεύεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας θα πάει να ψηφίσει το 80% των Τούρκων, με ήδη κατασταλαγμένη άποψη για το ποιον θέλουν να κρατάει το τιμόνι της χώρας τους από την επόμενη μέρα. Για τους αναλυτές, παρά τον μεγάλο σεισμό και τον ακόμα μεγαλύτερο θυμό, τα θέματα που απασχολούν πρωτίστως τον τουρκικό λαό είναι ο πληθωρισμός στα ύψη, η στασιμότητα των μισθών και η πτώση της οικονομίας.

Ο αμφιλεγόμενος Ερντογάν

Ο Ερντογάν είναι πια μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για την Τουρκία με τα καθημερινά βαθιάς έντασης μηνύματα του που μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, δείχνοντας τον ίδιο «καβάλα» στο πρώτο αυτοκίνητο που φτιάχτηκε στην Τουρκία, με την ελπίδα να πείσει άπαντες ότι η οικονομία της χώρας είναι έτοιμη να πάρει τα πάνω της ξανά.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Ερντογάν αυτή τη στιγμή, δεν είναι ότι έχασε την κομματική του βάση, αυτή την κρατά γερά αφού ο σεισμός έπληξε τις υποβαθμισμένες περιοχές των ξένων, των Αρμενίων, των Αλαουιτών, των Αράβων και των Χριστιανών, που ποτέ δεν υπήρξαν ψηφοφόροι του, αλλά ότι δεν κατάφερε ποτέ να την επεκτείνει και ιδιαίτερα προς τους νέους, που πέρα από τους αναποφάσιστους θα κρίνουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας, όπως γράφει άρθρο του World Politics Review.

Και σήμερα οι νέοι της Τουρκίας είναι πολύ θυμωμένοι με τον Ερντογάν, που έκανε τα όνειρα τους για ευδαιμονία και αφθονία σκόνη και θρύψαλα. Αναγκασμένοι να κάνουν δουλειές με μισθούς, που μετά βίας καλύπτουν το αυξανόμενα ενοίκια και τις σχεδόν απλησίαστες πια βασικές ανάγκες, οι νέοι της Τουρκίας αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους πολύ μετά το επιτρεπτό όριο για μια φυσιολογική ζωή με προοπτικές, όπως ορίζει αυτές ο καθένας τους.

Το τυφλό σημείο του Κιλιτσντάρογλου

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η άνοδος του Κιλιτσντάρογλου στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στην παραπάνω νεανική οργή, που δεν ανέκοψε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 55%, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να έρθει πιο κοντά στους νέους της χώρας, ακολουθώντας περισσότερο φεμινιστικές πολιτικές ή εκφράζοντας τη στήριξη του για τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQ.

Η εισχώρηση μάλιστα πολλών νέων φιλόδοξων πολιτικών στις τάξεις του κόμματος βελτιώνει το προφίλ του και ενισχύει τη δημοτικότητα του, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες του να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας.

Το τυφλό σημείο στη δική του 6κομματική σύμπραξη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Μεράλ Ακσενέρ με το Καλό κόμμα, είναι η ιστορία εχθρότητας του στις πολιτικές και πολιτιστικές φιλοδοξίες των Κούρδων, που φέτος με το 10% ποσοστό που αντιπροσωπεύουν αποτελούν την πιο κρίσιμη για το αποτέλεσμα ψήφο.

Βέβαια το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου κατάγεται από Αλαουίτες, και έχει μεγαλώσει μεταξύ των Κούρδων στην πόλη Τούντζελι στα ανατολικά της Τουρκίας, μετρά υπέρ της υποστήριξης τους προς την αντιπολίτευση, που επί της ουσίας την έδωσαν όταν ανακοίνωσαν ότι δεν θα κατεβάσουν δικό τους υποψήφιο.

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι για τον Κιλιτσντάρογλου καθοδόν προς την κάλπη: 1) η προβληματική του συμμαχία με την Ακσενέρ να σκάσει από στιγμή σε στιγμή 2) η καταγωγή του από τους Αλαούιτες σε μια χώρα που η πλειοψηφία των σουνιτών δεν αποδέχονται την κυριαρχία των σιιτών μεταξύ των προαναφερομένων και 3) ο μεγαλύτερος όλων των φοβιών, ο Ερντογάν να χάσει επιτέλους τις εκλογές, αλλά να αρνηθεί να εγκαταλείψει την εξουσία με ότι αυτό μπορεί να σημάνει για τα παρόν και το μέλλον της χώρας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία