Επανεξέταση της αγοράς CDS ζητά ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία, υποστηρίζοντας ότι οι αδιαφανείς συναλλαγές σε συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου βλάπτουν τις τιμές των μετοχών των τραπεζών και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυγή καταθέσεων.

ΕΚΤ: 214 δισ. ευρώ σε 6 μήνες απέσυραν οι καταθέτες από τις τράπεζες της Ευρωζώνης

Οι δηλώσεις Ενρία ήρθαν στον απόηχο της κατακρήμνισης της μετοχής της Deutsche Bank και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών την προηγούμενη Παρασκευή, της οποίας προηγήθηκε εκτόξευση των τιμών των CDS.

«Με μερικά εκατομμύρια μπορείς να μετακινήσεις το spread των CDS μιας τράπεζας με ενεργητικό τρισεκατομμυρίων ευρώ, και να μολύνεις φυσικά τις τιμές των μετοχών και ενδεχομένως και τις εκροές καταθέσεων», δήλωσε ο Ενρία σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με τους Financial Times. «Επομένως, αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί πολύ», είπε.

Τα CDS στο επίκεντρο

Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στην αγορά των CDS, τα οποία λειτουργούν σαν ασφάλιση για περίπτωση χρεοκοπίας μιας εταιρείας, με αποτέλεσμα να παρακολουθούνται στενά ως δείκτης της οικονομικής ευρωστίας μιας επιχείρησης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πτώση της τιμής της μετοχής της Deutsche την Παρασκευή, ο Ενρία δήλωσε ότι η αγορά CDS ήταν «πολύ αδιαφανής, πολύ ρηχή και πολύ μη ρευστοποιήσιμη». Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μεγαλύτερη διαφάνεια» στην αγορά CDS, την λειτουργία της οποίας πρέπει να εξετάσει το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο διεθνής οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Για παράδειγμα, η κεντρική εκκαθάριση όλων αυτών των τύπων αγορών, αντί για όλες αυτές τις αδιαφανείς συναλλαγές που γίνονται κάπου, όπου δεν ξέρεις ποιος συναλλάσσεται, νομίζω ότι θα ήταν ήδη μεγάλη πρόοδος σε αυτή την αγορά», είπε.

Το «σφυροκόπημα» στην Deutsche Bank

Οι μετοχές της Deutsche υποχώρησαν έως και 14% την Παρασκευή, αναγκάζοντας τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να παρέμβει για να απορρίψει, σε δήλωσή του, τις συγκρίσεις μεταξύ της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και της Credit Suisse, η οποία αναγκάστηκε να πέσει στην αγκαλιά της ανταγωνίστριάς της UBS σε μια συμφωνία διάσωσης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Οι μετοχές της Deutsche έχουν έκτοτε ανακάμψει εν μέρει, αλλά εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα κατά ένα πέμπτο τον τελευταίο μήνα.

Το πενταετές CDS της Deutsche αυξήθηκε από λιγότερο από 100 μονάδες βάσης πριν από δύο εβδομάδες σε περισσότερες από 200 μονάδες βάσης μέχρι την Παρασκευή, καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες ότι η γερμανική τράπεζα μπορεί να είναι η επόμενη που θα βρεθεί υπό πίεση μετά τις τρεις πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και την αναγκαστική πώληση της Credit Suisse στην UBS.

Ταυτόχρονα, τα hedge funds στοιχημάτιζαν κατά των μετοχών της Deutsche. Το short interest αυξήθηκε από λιγότερο από 2% σε περισσότερο από 3% – το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο – κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Η Marshall Wace, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες hedge fund της Ευρώπης, κατείχε short θέση έναντι της Deutsche ύψους 0,61% των μετοχών της την Παρασκευή, σύμφωνα με κανονιστική κατάθεση.

«Τα υψηλότερα spreads των CDS θα ασκήσουν διευρυνόμενη πίεση στα spreads των ομολόγων [μιας εταιρείας] σε ολόκληρη την κεφαλαιακή της δομή, καθώς και στην τιμή της μετοχής της», δήλωσε ο Andrea Seminara, διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Redhedge που εστιάζει στην πίστωση.

«Τα spreads των CDS συνήθως συσχετίζονται με την τιμή της μετοχής μιας τράπεζας σε περιόδους πίεσης της αγοράς, καθώς και τα δύο θα αντανακλούν υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου και ανησυχία για την πιστωτική ποιότητα της τράπεζας», δήλωσε.

Τα CDS της Credit Suisse αυξήθηκαν αυτόν τον μήνα από λιγότερο από 400 μονάδες βάσης σε περισσότερες από 1.000 μονάδες βάσης, αντανακλώντας τις ανησυχίες για την οικονομική της θέση, λίγο πριν εξαγοραστεί από την UBS.

Μία τεράστια «βιομηχανία»

Η ακαθάριστη αγοραία αξία των συμβολαίων CDS ανήλθε στα 108,5 δισ. δολάρια στα μέσα του 2022, αυξημένη κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων.

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, ο Ενρία δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών, η οποία έπαιξε ρόλο στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης της παγκόσμιας τραπεζικής νομοθεσίας μετά τις πρόσφατες καταρρεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην πετάξουμε το μωρό μαζί με το νερό της κολυμβήθρας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας