Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η «ταλαιπωρία των ζώων» στον τελικό λογαριασμό που πληρώνει κανείς για να προμηθευτεί ένα αρνίσιο μπούτι ή μια μοσχαρίσια μπριζόλα; Σε κάποιους ίσως να φαίνεται παράλογο, αλλά είναι μια ιδέα που διατυπώνει το Ελεκγκτικό Συνέδριο της ΕΕ σε έγγραφο ανάλυσης των συνθηκών διαβίωσης και μετακίνησης των σφαγίων που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Συνάδει εξάλλου με τις διαρκώς εντεινόμενες δράσεις των οργανώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.

«Το επίπεδο διαβίωσης των ζώων κατά τη μεταφορά τους δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε στο κόστος μεταφοράς ούτε στην τιμή του κρέατος», διαπιστώνει το ανώτατο Δικαστήριο στη μελέτη που εκπόνησε στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης των ευρωπαϊκών κανονισμών για την καλή διαβίωση των ζώων.

Πολύωρα μαρτυρικά ταξίδια

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι οι παραγωγοί συχνά μεταφέρουν τα ζώα από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο «για να εκμεταλλευθούν τις διαφορές κόστους μεταξύ των διαφόρων κρατών και των περιφερειών της ΕΕ και να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους, να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος και να μειώσουν τις δαπάνες παραγωγής ή/και σφαγής».

ΕΕ: Γάλα και κρέας σε κρίση – Ποιες είναι οι προβλέψεις για το 2023

Ωστόσο, «η μεταφορά ζώων σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία τους», δηλώνει η υπεύθυνη για τη σύνταξη της μελέτης Έβα Λίντστρεμ. «Άγχος, πείνα, δίψα, ζέστη… Το ταξίδι είναι μερικές φορές πολύ μεγάλο. Στο 37% των περιπτώσεων μεταφοράς ζώων διαρκεί περισσότερο από οκτώ ώρες, ενώ το 4% των μεταφορών ξεπερνά το 24ωρο», εξηγεί η αξιωματούχος του ευρωπαϊκού οργάνου.

Επιπλέον, «δεν εφαρμόζουν όλα τα κράτη-μέλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει τη μεταφορά ζώων, καθώς υπάρχουν ‘παραθυράκια’ που εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί για να μειώνουν τα κόστη τους», καταγγέλλει η Λίντστρεμ.

Αποτίμηση της ταλαιπωρίας

Κατόπιν των διαπιστώσεων αυτών οι αρμόδιοι ελεγκτές του εδρεύοντος στο Λουξεμβούργο Δικαστηρίου προτείνουν τον περιορισμό του αριθμού των ταξιδιών στα οποία υποβάλλονται τα σφάγια. Προτείνουν επίσης τη μείωση της διάρκειας των μετακινήσεών τους από τόπο σε τόπο και πρωτίστως τη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς τους.

Ειδικότερα, μεταξύ των προτάσεων του ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποθάρρυνση των παραγωγών που κερδοσκοπούν εις βάρος της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ζώων επί σφαγή, περιλαμβάνεται «η χρηματική αποτίμηση της ταλαιπωρίας των ζώων κατά τη μεταφορά τους και την ενσωμάτωση της χρηματικής αυτής επιβάρυνσης στο κόστος παραγωγής της και στην τελική τιμή του κρέατος».

Το έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνει επίσης την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις «οικονομικές συνέπειες ή εν προκειμένω από τα αποκομιζόμενα οφέλη που προκύπτουν από την κακή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους». Στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη ενός «συστήματος αντικινήτρων» θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους εκτροφείς ζώων και τις εταιρείες μεταφορών «να αναλάβουν δράση ώστε να εξασφαλίζεται η καλή διαβίωση των μεταφερομένων ζώων».

Οι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές

Το Δικαστήριο, κεντρική αρμοδιότητα του οποίου είναι ο οικονομικός έλεγχος του συνόλου των δράσεων και των δαπανών κάθε οργάνου και οργανισμού που έχει ιδρύσει ή εποπτεύει η ΕΕ, «ελπίζει να ενθαρρύνει τους παραγωγούς να αλλάξουν τον τρόπο μεταφοράς των ζώων ή ακόμη και να μειώσουν τα ταξίδια», σημειώνει ο ανταποκριτής του γαλλικού «Figaro» στο Λουξεμβούργο.

Αυτό θα γίνει εισάγοντας «συστήματα κινήτρων που ενθαρρύνουν τις εταιρείες μεταφορών να αποτρέπουν τις ελλείψεις στην καλή διαβίωση των μεταφερομένων ζώων μειώνοντας την οικονομική ελκυστικότητα των μη συμμορφούμενων με τους κανόνες πρακτικών», όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι «θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια μέθοδος τιμολόγησης της ταλαιπωρίας των ζώων», η οποία «μένει να καθοριστεί». Στη διαδικασία αυτή κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι καταναλωτές. Διότι οι Ευρωπαίοι ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και ως εκ τούτου «είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για τα προϊόντα κρέατος που καταναλώνουν, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια ότι θα ενημερώνονται για τις καλές συνθήκες εκτροφής, διαβίωσης και μεταφοράς των ζώων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή