Η Ινδία πρόκειται να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, ξεπερνώντας την Κίνα με σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στα μέσα του τρέχοντος έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσαν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα δημογραφικά στοιχεία από την έκθεση του Οργανισμού Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) “State of World Population Report, 2023” υπολογίζουν τον πληθυσμό της Ινδίας σε 1.428,6 εκατομμύρια ή 1,4286 δισεκατομμύρια έναντι 1,4257 δισεκατομμυρίων για την Κίνα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε αρκετή απόσταση στην τρίτη θέση, με εκτιμώμενο πληθυσμό 340 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ειδικοί σε θέματα πληθυσμού, χρησιμοποιώντας προηγούμενα στοιχεία από τον ΟΗΕ, προέβλεπαν ότι η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα αυτόν τον μήνα. Αλλά η τελευταία έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού δεν προσδιόρισε ημερομηνία για το πότε θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή.

Apple: «Εισβολή» στην Ινδία – Πότε ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τον πληθυσμό δήλωσαν ότι δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί μια ημερομηνία λόγω της «αβεβαιότητας» σχετικά με τα στοιχεία που προέρχονται από την Ινδία και την Κίνα, ιδίως δεδομένου ότι η τελευταία απογραφή της Ινδίας διεξήχθη το 2011 και η επόμενη που θα γινόταν το 2021 έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.

Επιβραδύνεται η αύξηση

Αν και η Ινδία και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο του εκτιμώμενου παγκόσμιου πληθυσμού των 8,045 δισεκατομμυρίων, η αύξηση του πληθυσμού και στους δύο ασιατικούς γίγαντες επιβραδύνεται, με πολύ ταχύτερο ρυθμό στην Κίνα από ό,τι στην Ινδία.

Πέρυσι, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, μια ιστορική στροφή που αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας μακράς περιόδου μείωσης του αριθμού των πολιτών της με βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία της και στον κόσμο.

Η ετήσια αύξηση του πληθυσμού της Ινδίας έχει κατά μέσο όρο 1,2% από το 2011, σε σύγκριση με 1,7% τα 10 προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

«Τα ευρήματα της ινδικής έρευνας υποδηλώνουν ότι η ανησυχία για τον πληθυσμό έχει εισχωρήσει σε μεγάλα τμήματα του γενικού πληθυσμού», ανέφερε σε δήλωσή της η Andrea Wojnar, εκπρόσωπος του UNFPA στην Ινδία.

«Ωστόσο, οι δημογραφικοί αριθμοί δεν πρέπει να προκαλούν άγχος ή να δημιουργούν ανησυχία. Αντίθετα, θα πρέπει να θεωρούνται ως σύμβολο προόδου, ανάπτυξης και προσδοκιών, εφόσον τηρούνται τα ατομικά δικαιώματα και οι επιλογές», δήλωσε η ίδια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012