Ο οίκος Standard & Poor’s έκανε την περασμένη Παρασκευή τα μεσάνυχτα το προφανές. Είπε σε απλά ελληνικά, «πείτε μου ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και αν αυτή θα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αν εκλέξετε μια τέτοια κυβέρνηση, τότε στις 20 Οκτωβρίου θα σας επαναφέρω στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια». Τόσο απλά. Τόσο κατανοητά. Μας είπε «θέτε ή δεν θέτε;». Ούτε για αυτοδύναμες κυβερνήσεις μίλησε. Ούτε για κυβερνήσεις συνεργασίας. Ούτε για κυβέρνηση ανοχής ή ηττημένων. Αυτή η συζήτηση αφορά τα ελληνικά κόμματα.

Για τον έλληνα ψηφοφόρο που του αρέσει η οικονομική σταθερότητα, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, το βασικό του μέλημα στις προσεχείς εκλογές είναι αν οι άνθρωποι που θα εκλεγούν και τα κόμματα ή το κόμμα που θα κυβερνήσει, θα πιστεύει στο προφανές. Στον δρόμο που ήδη ακολουθεί σταθερά η χώρα εδώ και δεκαετίες και την τελευταία τετραετία παράγει και σημαντικά αποτελέσματα για την τσέπη του.

Επί του τελευταίου, που είναι εκ των βασικών διακυβευμάτων του καθημερινού αγώνα όλων μας, την Παρασκευή, λίγο νωρίτερα από την έκθεση αξιολόγησης της S&P, προέκυψε μια πιο σημαντική είδηση.

Ο περίφημος δείκτης μεταποίησης, που μετρά άλλο τμήμα της αμερικανικής εταιρείας, ο S&P Global Greece Manufacturing PMI, ο οποίος καταγράφει αν μια οικονομία κινείται προς την ύφεση ή την ανάπτυξη, έδειξε καλά πράγματα για την Ελλάδα και τα οικονομικά των Ελλήνων. Σύμφωνα με αυτά, η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της τα σενάρια ύφεσης, ξεπερνώντας γρήγορα τον κίνδυνο που τους τελευταίους εννιά μήνες πήγαινε να δημιουργηθεί, λόγω του συνδυασμού υψηλών επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού. Ο συγκεκριμένος δείκτης, τον οποίο παρακολουθούν και σέβονται όλες οι δυτικές οικονομίες, έχει βάλει το όριο που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση στο 50.

Τον Μάρτιο η ελληνική επίδοση έφτασε το 52,8 που ήταν η υψηλότερη ένδειξη από τον Μάιο του 2022 και από 51,7 τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο). Η άνοδος οφείλεται στην επέκταση της παραγωγής και στις νέες παραγγελίες στη μεταποιητική βιομηχανία, εν μέσω ισχυρότερων συνθηκών ζήτησης τόσο σε πελάτες εσωτερικού όσο και σε ξένους πελάτες. Επίσης, οι παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν οριακά, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος τον τελευταίο έναν χρόνο. Οι υψηλότερες εισροές νέων παραγγελιών ώθησαν τις εταιρείες να αυξήσουν την απασχόληση με ρυθμό που ήταν ο πιο μεγάλος από τον Απρίλιο του 2022.

Στις τιμές, ο ρυθμός του κόστους παραγωγής μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, ενώ ο πληθωρισμός (δηλαδή οι τιμές) των παραγόμενων προϊόντων επιβραδύνθηκε σημαντικά στο χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2021.

Το ίδιο καλή είναι η πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με τα παγκόσμια μακροοικονομικά μοντέλα της εν λόγω εταιρείας ο δείκτης PMI της Μεταποίησης Ελλάδας προβλέπεται να κινηθεί γύρω στις 54,00 μονάδες το 2024 και στις 52,90 μονάδες το 2025.

Και τα δύο στοιχεία δείχνουν σημαντικές προοπτικές για την οικονομία τα επόμενα χρόνια, βάσει όλων των εξωγενών παραγόντων και της μέχρι σήμερα πορείας της οικονομικής πολιτικής. Μπορεί να αλλάξει αυτή κατάσταση; Σαφέστατα ναι. Αν εκλεγεί ή σχηματιστεί μια κυβέρνηση που δεν θα πιστεύει στον προφανή δρόμο που αύξησε τον πλούτο στην Ελλάδα για τους περισσότερους πολίτες της, τα τελευταία χρόνια…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion