Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα ευρήματα του β’ μέρους της δημοσκόπησης της Alco για τον Alpha που περιλάμβανε πιο συγκριτικούς δείκτες με τους πολίτες να επιλέγουν ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν και τι πρωθυπουργό θα προτιμούσαν σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας μετά και την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ», με του έξι στους 10 να επιθυμούν τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Αφορολόγητο όριο: Αύξηση για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Kώστας Παναγόπουλος, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Η δημοσκόπηση έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας από 17 ετών και άνω από τις 18 έως 22 τις Απριλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το α’ μέρος της δημοσκόπησης η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται -με αναγωγή επί των εγκύρων – στο 6,2%.

Καλύτερη κυβέρνηση ΝΔ με Μητσοτάκη

Στο β’ μέρος οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν ποια κυβέρνηση θεωρούν καλύτερη, με το 40% να θεωρεί συγκριτικά καλύτερη την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ το 27% την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο ιδιαίτερα υψηλό είναι το 29% που θεωρεί ότι και οι δύο κυβερνήσεις ήταν κακές.

«Σαφές και ευρύ το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κάτι που δεν οφείλεται μόνο στους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά και σε αρκετά ενδιαφέροντα ποσοστά άλλων κομμάτων κυρίως του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα ποιος από τους πρωθυπουργούς των δύο τελευταίων κυβερνήσεων ήταν ο καλύτερος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση ήταν παρόμοιες καθώς το 40% πιστεύει ο Κυριακός Μητσοτάκης, σε αντίθεση με το 27% που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα. Το 30% θεωρεία πάντως πως και οι δύο ήταν κακοί.

«Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που έχουμε δύο πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν ο ένας μετά τον άλλον. Παρεμφερή τα ποσοστά με αυτά που είδαμε πριν και είναι λογικό», είπε ο κ. Παναγόπουλος.

Έξι στους 10 πολίτες θέλουν πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας

Στο ερώτημα αν σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας πρέπει πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ή άλλο πολιτικό πρόσωπο που δεν είναι αρχηγός κόμματος, η μεγάλη πλειονότητα ήτοι το 61% πιστεύει πως πρέπει να είναι ο  αρχηγός του πρώτου κόμματος, ενώ ένα 25% θεωρεί ότι πρέπει να είναι άλλο πολιτικό πρόσωπο.

Αρνητική εικόνα των πολιτών για την κυβέρνηση της ΝΔ

Στο ερώτημα ποια είναι η εικόνα που έχουν για την κυβέρνηση με την ολοκλήρωση της θητείας της, οι πολίτες σε ποσοστό 7% αξιολόγησαν ως πολύ θετική και ένα πρόσθετο 26% την αξιολογεί απλώς θετικά. Δηλαδή το έργο της κυβέρνησης αξιολογείται θετικά από το 33% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Το 17% δεν τοποθετείται ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Αρνητική άποψη για το κυβερνητικό έργο έχει το 47% των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα το 28% αξιολογεί αρνητικά την  κυβέρνηση και το 19% πολύ αρνητικά.

«Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς ότι η πλειονότητα δηλαδή το 47% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση πρέπει να πω ότι αυτό το 33% που την αξιολογεί θετικά είναι υψηλό για το τέλος μιας κυβερνητικής θητείας», εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος.

Απογοητευμένοι από την πολιτική οι πολίτες

Στο ερώτημα ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα σε σχέση με την πολιτική ζωή του τόπου η απογοήτευση παραμένει υψηλά μετά την τραγωδία των Τεμπών, στο 34% (έναντι 32%). Η ανασφάλεια πάντως μειώθηκε (19% έναντι 20%), ενώ κατέπεσε εντυπωσιακά το συναίσθημα της οργής (19% από 33%).

«Είναι πολύ σημαντικός ο συναισθηματικός χάρτης και υπάρχει μεγάλη αλλαγή. Παραμένει η απογοήτευση κυρίαρχο συναίσθημά. Έχουμε όμως μία πολύ σημαντική μείωση της οργής από το 33% πριν έναν μήνα και πλέον υποχωρεί σχεδόν στο μισό στο 19% και έχουμε αντίστοιχη αύξηση θετικών συναισθημάτων κάτι που ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό και τα ευρήματα της έρευνας», είπε ακόμα ο κ. Παναγόπουλος.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα