«Έχουμε καλά νέα, δεν θα έχουμε ύφεση. Έχουμε πάρα πολύ μικρή ανεργία, αρνητικό ρεκόρ. Ο πληθωρισμός υποχωρεί και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες». Αυτό σημείωσε σήμερα Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

Στη συνέχεια τόνισε πως «η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση αλλά και ότι δεν προβλέπεται μία τέτοια προοπτική για το 2023, με όλους τους βασικούς δείκτες να παραμένουν ευνοϊκοί» ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά ότι «υπάρχουν και κάποια όχι καλά νέα. Υπάρχουν και κάποιες εντάσεις από το εξωτερικό. Να προσέξουμε πάρα πολύ τις εξελίξεις που έρχονται. Υπήρξε μια αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης».

Απαραίτητη μια νέα αύξηση επιτοκίων, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

Για παρεμφερή ανά την Ευρωζώνη εξέλιξη του εργατικού κόστους μίλησε επίσης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Σε ότι αφορά τους μισθούς είδαμε μια επιτάχυνση στις αυξήσεις. Θα έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 5% το 2023» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τυχόν κίνδυνο με την ρευστότητα στην Ευρώπη, ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι «είμαστε στη φάση στο να στοχοπροσηλωθούμε σε κάτι. Υπάρχει εξέλιξη των τιμών στα κτηματομεσιτικά, η οποία βαίνει μειούμενη. Έχουμε σημεία που μας ανησυχούν. Οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, σε καλύτερη θέση από ότι πριν από 10-15 χρόνια πριν. Τα αυξανόμενα επιτόκια είναι ικανά για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Μπορούμε να καθυσυχαστούμε αλλά όχι να επαναπαυθούμε».

Από το πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, σε ότι έχει να κάνει με την τραπεζική κρίση, σε συνέχεια των εξελίξεων με τις τράπεζες των ΗΠΑ και την Credit Suisse, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ανάμεσα σε άλλα: «Στην Ευρώπη η κατάσταση δεν μοιάζει καθόλου ίδια. Οι ΗΠΑ είναι πολύ ιδιότυπη περίπτωση».

Υπογράμμισε την ανάγκη στην Ευρωζώνη να δοθεί προσοχή στην εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς παρατηρείται η μείωση της ζήτησης για πιστώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ