Στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Ζάππειο, βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στο πλευρό του και τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Το Ζάππειο, οι «πρώην» και οι γαλάζιες αγωνίες – «Ραντεβού» Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά

Μητσοτάκης: Δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» και συμπλήρωσε πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, παρέμειναν αταλάντευτοι στην επιλογή αυτή, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.

Όπως είπε χειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ούτε στο 2015, ούτε στο 2012, ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές».

Ο πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή των πεπραγμένων της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια με αναφορές στην διαχείριση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τις διεθνείς συμμαχίες και την οικονομία τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσμτα από πολλές ευρωπαϊκές οικονομικά ισχυρότερες χώρες.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πλέον τέτοιες συνταγές και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο ότι δήθεν δεν ακολουθούμε ευρωπαϊκές υποδείξεις, όταν έχουμε επιδόσεις πολύ καλύτερες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες» επεσήμανε ο κ Μητσοτάκης. Υπέδειξε δε ως χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σαμαράς: Το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της Ιστορίας

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην πορεία της χώρας στην Ένωση.

«Την Ευρώπη την πονάω, την πιστεύω και την υπηρετώ. Αλλά όποιος πονάει κάτι δεν κλείνει τα μάτια και δεν χαϊδεύει αυτιά. Μιλώντας όμως για την Ευρώπη, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ που βρισκόμαστε, σήμερα, πριν 43 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την επίσημη ένταξη της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Όπως σημείωσε, η ένταξη αυτή δεν ήταν εύκολη, ούτε απλή. «Πολλοί, εκτός Ελλάδος, δεν την ήθελαν. Ο Καραμανλής κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις τους. Πολλοί δεν την ήθελαν και εντός Ελλάδος. Ο λαϊκισμός οργίαζε. Το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο», αντηχούσε σε δρόμους και πλατείες».

«Όμως, ο Καραμανλής κατάφερε να κάμψει κι αυτές τις αντιστάσεις. Κι έτσι συνέδεσε το όνομά του, αλλά και την υστεροφημία του, με την πραγμάτωση εκείνου που κάποιοι δεν ήθελαν, ή δεν το πίστευαν, ή έμοιαζε «άπιαστο όνειρο»» πρόσθεσε.

«Φίλες και φίλοι, η Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, που ξεκίνησε τότε, δεν ήταν εύκολη. Ούτε ανέφελη. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2012, κινδύνευσε πραγματικά. Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ – και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι – μέσα στην Ελλάδα – έπαιζαν το παιγνίδι τους» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διαψεύσει τις «Κασσάνδρες».

«Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ανθρώπινης Ιστορίας. Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που λαοί ενώθηκαν. Κυρίως, όμως, με κατάκτηση και επιβολή. Αντίθετα, η Ενωμένη Ευρώπη ξεκίνησε και προχώρησε με συναίνεση και δημοκρατία! Δεν «κατέκτησε» καμία χώρα με το ζόρι. Χώρες που βρίσκονται έξω απ’ αυτήν ζητούν να μπούνε μέσα» συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, οι λαοί της Ευρώπης «ενώ συγκρούστηκαν τόσες φορές σκληρά μεταξύ τους, μέσα σε μια πορεία αιώνων άρχισαν να διαμορφώνουν κοινή ταυτότητα. Με τρία κορυφαία στοιχεία: Την αρχαιοελληνική φιλοσοφία, το ρωμαϊκό δίκαιο, και τον χριστιανισμό».

«Δύο πρώην πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με βαρείς συμβολισμούς και για την παράταξη και για τη χώρα. Και οι τρεις με πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες αλλά και με ανησυχία για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Δεν μιλάω ως ευρωσκεπτικιστής, αλλά ως ευρωφιλόδοξος», σημείωσε.

Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην «πολύ σωστή απόφαση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο, σε αντίστιξη με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέκρινε και τη λογική των «Πρεσπών του Αιγαίου» που υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Καραμανλής: Θεμελιώδης στρατηγική επιλογή η ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έστειλε το μήνυμα ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και καθαρό ορίζοντα τετραετίας».

«Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές. Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας», είπε με έμφαση.

«Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική επιλογή. Επιλογή που είχε τρία κεφαλαιώδους σημασίας σκέλη: Πρώτον την ένταξη της χώρας μας, σε ένα χώρο ειρήνης, ασφάλειας και αλληλεγγύης έναντι της μόνιμης απειλής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξ Ανατολών. Δεύτερον, την ένταξή της σε ένα χώρο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Και, τρίτον, την ένωσή της με μια μεγάλη ομάδα δημοκρατικών κρατών, διασφαλίζοντας έτσι το δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο στο παρελθόν συχνά είχε αμφισβητηθεί» σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή αυτή δικαιώθηκε απόλυτα στα σαράντα περίπου χρόνια που πέρασαν.

«Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Σε πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση είναι διάχυτες. Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις» είπε ο Κώστας Καραμανλής, εξηγώντας ότι «τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων και ο κοινωνικός αποκλεισμός. «Είναι λοιπόν επείγουσα η ανάγκη η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της και πρωτοβουλίες. Και σε ό,τι αφορά την προώθηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και τον βαρύνοντα ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις. Αυτό όμως απαιτεί αξιοπιστία και συνέπεια στη βάση αρχών και αξιών, πρωτίστως δε του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας» συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

Δείτε την εκδήλωση:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».