Ο Τιτανικός έχει απεικονιστεί με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια στην πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του ναυαγίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.

Το «ψηφιακό δίδυμο» του πλοίου, το οποίο δημιουργήθηκε από εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων μπορεί να βοηθήσει να ρίξει νέο φως στη βύθιση του 1912.

Τιτανικός: 111 χρόνια από το θρυλικό ναυάγιο – Σπάνιο σχέδιο του πλοίου πωλείται για 200.000 λίρες

Νέα στοιχεία

Η μοναδική τρισδιάστατη άποψη ολόκληρου του σκάφους, που φαίνεται σαν να έχει αποστραγγιστεί το νερό, θα μπορούσε να αποκαλύψει νέες ενδείξεις για το πώς έφτασε να βυθιστεί στο παρθενικό του ταξίδι το 1912.

Ο Παρκς Στίβενσον, αναλυτής του Τιτανικού, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 την Τετάρτη, ότι οι εικόνες θα μπορούσαν να παρέχουν νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια νέα εκδοχή του πώς και γιατί βυθίστηκε.

«Έχω δει αρκετά στα χρόνια της μελέτης μου στον Τιτανικό ώστε να είμαι καχύποπτος για την αφήγηση που έχουμε συνηθίσει τον περασμένο αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στίβενσον.

Αναρωτιέται εάν ο Τιτανικός χτύπησε το παγόβουνο κατά μήκος της δεξιάς πλευράς, όπως ευρέως εικάζεται. «Βλέπω έναν αυξανόμενο αριθμό στοιχείων τα τελευταία χρόνια που υποδηλώνουν ότι ο Τιτανικός πέρασε πάνω από ένα βυθισμένο κομμάτι του παγόβουνου, το οποίο ήταν το πρώτο σενάριο που προτάθηκε τον Απρίλιο του 1912», είπε.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε από το ναυάγιο, το οποίο είναι ουσιαστικά ο τελευταίος επιζών αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής», πρόσθεσε. «Έχει ιστορίες να πει».

Η σάρωση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από την Magellan Ltd, μια εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων, και την Atlantic Productions, η οποία φτιάχνει ένα ντοκιμαντέρ για τον Τιτανικό.

Σε δύο κομμάτια

Ο Τιτανικός εικαζόταν ότι είχε βυθιστεί αυτούσιος, αλλά όταν το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1985 διαπιστώθηκε ότι είχε διαλυθεί πριν φτάσει στον πυθμένα του ωκεανού. Βρίσκεται σε δύο κύρια κομμάτια σε απόσταση περίπου 600 μέτρων μεταξύ τους, που περιβάλλεται από ένα πεδίο συντριμμιών.

Το ναυάγιο έχει εξερευνηθεί και απεικονιστεί σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, οι συμβατικές κάμερες παρέχουν μόνο κλιπ ή στιγμιότυπα του πλοίου αντί να το καταγράφουν ολόκληρο. Και ο χρόνος τελειώνει για να συλλάβουμε το ναυάγιο με λεπτομέρειες.

Η έλλειψη φωτός και η έντονη πίεση σε βάθος σχεδόν 2,5 μιλίων (4 χλμ) σημαίνει ότι υπάρχει μικρή θαλάσσια ζωή στην περιοχή. Όμως, μικρόβια που έχουν προκληθεί από σκουριά έχουν αποικίσει το σκάφος και σταδιακά μετατρέπουν τους 50.000 τόνους σιδήρου σε ξεχωριστά μικρά κομμάτια. Αυτά τελικά διαλύονται σε λεπτή σκόνη και μεταφέρονται στον ωκεανό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus