Άνεση κινήσεων σε όλα τα μέτωπα του επιχειρησιακού σχεδιασμού των τραπεζών προσφέρει η σημαντική ενίσχυση των εσόδων από τόκους στο σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2023 που ανακοίνωσαν τρεις συστημικοί όμιλοι το προηγούμενο διάστημα δίνουν μία πρώτη γεύση της θετικής επίδρασης που θα έχει εφέτος στην κερδοφορία τους η άνοδος του καθαρού επιτοκιακού εισοδήματος.

Τράπεζες: Τα «θέλω» των πελατών και οι λόγοι που επισκέπτονται ένα υποκατάστημα [γραφήματα]

Σύμφωνα με αυτά, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς πέτυχαν την αύξησή του κατά 50% σε ετήσια βάση ή 480 εκατ. ευρώ την υπό εξέταση περίοδο, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι και η επίδοση της Εθνικής Τράπεζας που δημοσιοποιεί τις οικονομικές της καταστάσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο σύνολο της χρήσης η άνοδος των σχετικών μεγεθών εκτιμάται ότι θα φτάσει το 20%, ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022.

Ταυτόχρονα, σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, τα οποία στο προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκαν ελαφρώς ενισχυμένα σε ετήσια βάση, παρά την κάμψη στην παραγωγή νέων δανείων στην Ελλάδα και την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες από όλες τις τράπεζες.

Η στρατηγική

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα καταγράψουν το 2023 καθαρά κέρδη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα όλους τους επιμέρους στόχους των πλάνων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι διοικήσεις τους.

Ειδικότερα, μέσω των οργανικών τους εσόδων θα χρηματοδοτήσουν τα εξής:

– Δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή που επιταχύνθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με στόχο τη μεταφορά της πλειονότητας των εργασιών στις online πλατφόρμες των τραπεζών.

Το σχέδιο αυτό απαιτεί πόρους και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων τα επόμενα χρόνια.

– Αυξήσεις στους μισθούς

Σύμφωνα με την τελευταία κλαδική σύμβαση που υπέγραψαν οι τράπεζες με την ΟΤΟΕ, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 5,5% έως το 2024, ενώ η προσέλκυση ταλέντων σε τομείς που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προϋποθέτει την προσφορά καλύτερων μισθολογικών πακέτων στους νέους εργαζομένους.

– Κόκκινα δάνεια

Όλες οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει για το 2023 την περαιτέρω βελτίωση του βαθμού κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις.

Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με αύξηση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο κατά 20% κατά μέσο όρο, με βάση τους στόχους που έχουν ανακοινώσει τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αναπροσαρμογή αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς αναμένεται θετικός ρυθμός σχηματισμού νέων επισφαλειών τα επόμενα τρίμηνα, δεδομένου ότι πληθωρισμός και επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το τέλος της χρονιάς.

Εξάλλου, η αύξηση της κάλυψης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις θα διευκολύνει τη στρατηγική για την περαιτέρω μείωσή τους τα επόμενα χρόνια.

– Ομολογιακές εκδόσεις

Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται έως και το 2026 να ενισχύσουν το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στη ζώνη του 27%, βάση των στόχων MREL.

Για το λόγο αυτό θα προχωρήσουν τόσο εφέτος, όσο και τα επόμενα χρόνια σε νέες εκδόσεις ομολογιακών τίτλων.

Στο σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων το κόστος άντλησης κεφαλαίων έχει διευρυνθεί και η ενίσχυση των εσόδων αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση της προ προβλέψεων κερδοφορίας.

– Ενίσχυση κεφαλαιακών δεικτών

Η επίτευξη υψηλής κερδοφορίας το 2023 θα οδηγήσει για δεύτερη συνεχή χρήση στην ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας με οργανικό τρόπο.

Παράλληλα, θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους χωρίς να εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων για το MREL.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις