Προς τη Βόρεια Αμερική «κοιτάζουν» για επενδύσεις ανώτερα στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με ισχυρή επιρροή φοβούμενοι ότι η Ευρώπη γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά.

Ευρώπη: Στοχεύει στο ChatGPT με τον πρώτο νόμο της Δύσης για την τεχνητή νοημοσύνη

Περίπου το 57% των διευθυντών εταιρειών ευρωπαϊκών πολυεθνικών εξετάζει τη μετατόπιση επενδύσεων ή δραστηριοτήτων —ή και των δύο— στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το European Round Table of Industrialists and the Conference Board την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Ένας ιδιαιτέρως μεγάλος αριθμός, 8 στους 10 ερωτηθέντες, δήλωσε ότι πιστεύει πως ότι η Ευρώπη χάνει την ανταγωνιστικότητά της ως έδρα βιομηχανικών μονάδων, απόρροια των γεωπολιτικών κινδύνων, του πληθωρισμού, του κόστους ενέργειας, αλλά και της έλλειψης απαιτούμενων δεξιοτήτων και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε ένα ήδη δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ευρώπη, που χαρακτηρίστηκε από επιβράδυνση της παραγωγικότητας και κρίσεις.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στελεχών αξιολόγησαν τον αντίκτυπο των τρεχουσών γεωπολιτικών εντάσεων στις επιχειρηματικές προοπτικές της επιχείρησής τους από «λίγο αρνητικό» έως «αρνητικό».

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της μελέτης διαπιστώνουν: «Οι προσπάθειες της Ευρώπης να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της αμφισβητούνται περισσότερο από ποτέ λόγω ενός ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, των αυξημένων τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με τα προ του 2019 επίπεδα, του αυξανόμενου πληθωρισμού, των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και του υψηλού κόστους εισροών».

Ακόμη, από την έρευνα προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι CEOs είναι ελαφρώς θετικοί για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση μετά από ένα αρνητικό κλίμα το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, αλλά μόνο το ένας στους τέσσερις παραμένει αισιόδοξος για τους επόμενους έξι μήνες.

«Τα ευρήματα αποτελούν σαφή και πιεστική απόδειξη ότι το μέλλον της Ευρώπης ως ηγετικής βάσης για τη βιομηχανία παραμένει σε κίνδυνο», δήλωσε ο Martin Brudermüller, διευθύνων σύμβουλος της BASF SE και πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνιστικότητας του European Round Table of Industrialists. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο – και εμείς στην Ευρώπη βρισκόμαστε στη μέση αυτού του προβλήματος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή