Μήνυμα ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να καταστεί hub καινοτομίας, έστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης, επισημαίνοντας – ωστόσο-  ότι με πολύ δουλειά μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Αγγελούδης  ανέφερε χαρακτηριστικά «πως η Θεσσαλονίκη έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά μπορεί να γίνει hub καινοτομίας και τεχνολογίας». Σε αυτό -όπως είπε- συνηγορούν πολύ παράγοντες. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να έχει βαρύνουσα σημασία «γιατί είναι στο μαλακό υπογάστριο μια ευρύτερης περιοχής με διάφορα δίκτυα, δίκτυα ανθρώπων και ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτό είναι το ζητούμενο, «μια διεκδίκηση και να γυρίσει ευγενικά την πλάτη στην Αθήνα».

«Το λέω πως έχουν γίνει βήματα, αλλά πολύ μικρά βήματα και αργά. Η πόλη απέχει πολύ από το να γίνει σταυροδρόμι καινοτομίας και τεχνολογίας. Καταρχήν έχει να κάνει με τις υποδομές. Δεν είναι κάτι αόριστο, χρειάζεται χρηματοδότηση. Χρειάζεται, μελετητική ωριμότητα για να διεκδικήθεί κάτι από την κεντρική διοίκηση. Δεν έχουμε πάρει τον καλύτερο βαθμό στην προετοιμασία», επεσήμανε.

Εξυπνες Πόλεις

Σε ό,τι αφορά τις Εξυπνες Πόλεις (Smart Cities), ο κ. Αγγελούδης χτύπησε «καμπανάκι», επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύουμε να πάμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και δεν έχουμε ολοκληρώσει τα βασικά. Δεν έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο μέρος. Για να πας στη χρηματοδότηση, πρέπει να ξέρεις τι θέλεις , να κάνεις μελέτες, να τα έχεις ωριμάσει τα έργα. Είναι θέμα δουλειάς».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι θέμα management, δημόσια διοίκηση με όρους ιδιωτικού τομέα. Όπως είπε «μάλλον θα φτάσουμε το τρένο εκεί που πρέπει, αλλά με κάποιες στάσεις ενδιάμεσα. «Εδώ δεν έχουμε ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες του Δήμου. Εχει να κάνει με αυτονόητα πράγματα. Το 2023 υπάρχει πρόβλημα με τα απορρίματα. Δεν είναι ψηφιοποιημένη η πιο απλή διαδικασία. Πρέπει να γίνουν πολλά άμεσα και συγχρόνως».

Τέλος, αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως «πριν φτάσεις να συζητάς για Δημοτικά Τέλη, πρέπει να συζητήσεις τα υπόλοιπα όπως και ΣΔΙΤ, είτε παραχωρήσεις. Πρέπει να κάνεις μελέτες για ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης, να κάνειες έρευνα για ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News