Ξεπέρασε τα 62 δισεκατομμύρια δολάρια ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας το 2022, δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης το Σάββατο.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γιούρι Πίλιπσον, διευθυντής του 4ου Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η ρωσοτουρκική συνεργασία έχει αναπτυχθεί «ιδιαίτερα δυναμικά» τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών των κυβερνήσεων, των αρμόδιων υπηρεσιών και των οικονομικών φορέων των δύο χωρών. Είναι σημαντικό οι δυνατότητες της συνεργασίας μας να παραμένουν ουσιαστικές για την επίτευξη νέων οριζόντων», τόνισε.

Η Τουρκία… σταμάτησε να πληρώνει τη Ρωσία – Η «άγνωστη» συμφωνία για την ενέργεια

Πρόσθεσε ότι η Δύση, δυσαρεστημένη από τις επιτυχίες της αποτελεσματικής ρωσοτουρκικής συνεργασίας, «επιλέγει να καταστρέψει αυτό που οι άλλοι έχτισαν».

Οι «εχθρικές δυνάμεις»

«Προφανώς, μια τέτοια καταστροφική (δυτική) γραμμή σε σχέση με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις θα συνεχιστεί. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στις ανατρεπτικές προσπάθειες των εχθρικών δυνάμεων», υπογράμμισε.

Ο Πίλιπσον περιέγραψε ως «σημαντική» τη θέση της ενέργειας στη ρωσοτουρκική συνεργασία, με δύο αγωγούς φυσικού αερίου – BlueStream και TurkStream – να λειτουργούν με επιτυχία και έναν κόμβο φυσικού αερίου που στοχεύει στη δημιουργία υποδομής για περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικών επαφών στον ενεργειακό τομέα.

«Ουδέν σχόλιο» για τις εκλογές

Ο Ρώσος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, προσθέτοντας: «Ο τουρκικός λαός θα αποφασίσει μόνος του για την τύχη της χώρας του».

Ο διπλωμάτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κατασκευή του ρωσικού πυρηνικού σταθμού Akkuyu στη νότια Τουρκία θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, «σύμφωνα με όλα τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας και φυσικής ασφάλειας παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της διαδικασίας.

Ερωτηθείς εάν οι τουρκικές αρχές ενδέχεται να μην επιλέξουν τη ρωσική εταιρεία Rosatom για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, υπογράμμισε ότι το Akkuyu δείχνει ότι οι δύο χώρες μπορούν να υλοποιήσουν σπουδαία έργα μαζί παρά τις εξωτερικές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή