Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας αναμένεται να μειωθούν κατά 39% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico, καθώς ο συνεχίζει η κρίση στον παγκόσμιο τεχνολογικό κλάδο.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες προβλέπεται να μειωθεί από 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ανέφερε η Atomico.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση των επενδυτών των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά κεφάλαια υπήρξαν προηγουμένως σημαντική κινητήρια δύναμη της δραστηριότητας χρηματοδότησης στην Ευρώπη, και αρκετά αξιόλογα ταμεία venture capital στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει καταστήματα στο Λονδίνο για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση των startups

Τεχνολογικές πιέσεις

Η περαιτέρω πτώση της χρηματοδότησης στην Ευρώπη ακολουθεί μια βίαιη χρονιά για τον κλάδο της τεχνολογίας πέρυσι — οι επενδύσεις για ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 22% στα 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 106 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Η Atomico αναφέρει ότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια «ανθεκτικότητας» στον κλάδο της τεχνολογίας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η συνολική αξία των δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών ανέκτησε το όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έφτασε το 2021.

Τεχνητή νοημοσύνη: Η «εισβολή» του ChatGPT στη Wall Street – Τα οφέλη και η απειλή του… κραχ

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες πρώιμου σταδίου είδαν τη χρηματοδότησή τους να μειώνεται λιγότερο από τις αντίστοιχες μετέπειτα σταδίου, είπε η Atomico, με τη χρηματοδότηση για εταιρείες που συγκεντρώνουν κάτω από 15 εκατομμύρια δολάρια να πέφτουν στα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023, από 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδιο περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν υποστεί τεράστια πίεση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια και απέσυραν τα μέτρα τόνωσης της εποχής της πανδημίας για να αποτρέψουν την εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό ώθησε τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους σε ζημιογόνες εταιρείες τεχνολογίας, των οποίων οι αξίες βασίζονται συνήθως στις προσδοκίες για μελλοντικές ταμειακές ροές.

Ο «Υπερκύκλος» της AI

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη αποδείχθηκε κάτι σαν ένα φωτεινό σημείο για τον κλάδο, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν αξιοσημείωτα ποσά χάρη στο αυξημένο buzz των επενδυτών.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσώπευαν το 35% της συνολικής επένδυσης σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης πέρυσι, το υψηλότερο μερίδιο ποτέ και ένα μεγάλο άλμα από το μερίδιο 5% που κατέλαβαν το 2023.

«Βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα ενός νέου τεχνολογικού υπερκύκλου τεχνητής νοημοσύνης», είπε στο CNBC ο Tom Wehmeier, συνεργάτης της Atomico, προσθέτοντας ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε «τεράστιο βαθμό καινοτομίας» και ότι η Ευρώπη «έχει μια θέση στο τραπέζι».

«Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να δημιουργούμε τον τύπο περιβάλλοντος που επιτρέπει στα ευρωπαϊκά ταλέντα να εκπληρώσουν αυτές τις δυνατότητες του επόμενου υπερκύκλου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups