Στη δυναμική των οικιστικών αναπτύξεων στοχεύει για τα επόμενα χρόνια η Dimand, πέραν της δραστηριοποίησής της στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων.

Η εισηγμένη εταιρεία πρόκειται να «ρίξει» στην αγορά περί τα 300 διαμερίσματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, με τον CEO κο Δημήτρη Ανδριόπουλο να αναφέρει στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ότι ο κλάδος των κατοικιών καταγράφει ισχυρή ζήτηση γιατί είχε «παγώσει» για αρκετά χρόνια.

Dimand: Στο ραντάρ οι περιοχές γύρω από τη Γραμμή 4 του Μετρό

«Η πανδημία δημιούργησε την κατηγορία των ψηφιακών νομάδων, καθώς και νέες ανάγκες στους Έλληνες», σημείωσε, εξηγώντας ότι το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας είναι η επιστροφή των πολιτών στο κέντρο της πόλης μέσω των αναπλάσεων.

Ειδικότερα πρόκειται να αναπτυχθούν κατοικίες σε ένα κομμάτι του Μινιόν, στο ακίνητο Απελλού και Σωκράτους, στο παλιό ακίνητο της Εμπορικής Τράπεζας, στη συμβολή Σοφοκλέους και Αιόλου, στο ακίνητο Φιξ στη Θεσσαλονίκη και στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά.

Οι τιμές των σπιτιών, τα οποία θα απευθύνονται σε Έλληνες και σε ξένους (μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ζευγάρια, μικρές οικογένειες), δεν θα έχουν καμία σχέση με τις ακριβές τιμές των ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπως είπε ο επικεφαλής της Dimand.

Έργα 1,16 δισ. ευρώ

Σήμερα στο pipeline της εταιρείας περιλαμβάνονται 23 ακίνητα με ακαθάριστη αξία ενεργητικού (GAV) στα 1,16 δισ. ευρώ όταν προ της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο το pipeline προέβλεπε έργα 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, τα 23 έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2026.

Από αυτά τα έργα το 30% είναι προπωλημένο με υπογεγραμμένες συμβάσεις. Επίσης από τα έργα που ολοκληρώνονται εφέτος και του χρόνου έχει προμισθωθεί σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες το 52% των συνολικών τετραγωνικών τους.

Με βάση τα τετραγωνικά, η διασπορά αφορά κτίρια γραφείων (30-35%), ακίνητα μεικτής χρήσης (35-37%), logistics (16%) και κατοικίες και ξενοδοχεία (14-19%).

Στο μέτωπο των έργων, πρόσφατα εγκρίθηκε η σύμβαση με το ΤΕΕ για την εκμετάλλευση του οικοπέδου, το οποίο βρίσκεται στο Δαχτυλίδι μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου. Εκεί θα αναπτυχθεί πράσινο κτίριο 10.000 τ.μ. σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ και το Ιατρικό Αθηνών, το οποίο έχει ήδη προμισθωθεί.

Αναφορικά με το Skyline, το χαρτοφυλάκιο των 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων του ομίλου της Alpha Βank, οι τμηματικές παραδόσεις των κτιρίων θα ξεκινήσουν σε δύο μήνες, με τις προπωλήσεις των επιλεγμένων ακινήτων να «φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά προσοδοφόρες ενώ και τα μεγάλα κτίρια που έχουμε σκοπό να διακρατήσουμε και να εντάξουμε και πάλι στον ιστό της πόλης έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.»

«Θεωρούμε ότι θα είναι ένα πολύ αποδοτικό εγχείρημα για όλους τους υφιστάμενους μετόχους, την Alpha, την Dimand και την Premia Properties ΑΕΕΑΠ», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές

Σχετικά με την αγορά του real estate, ο κος Ανδριόπουλος ανέφερε ότι το κατασκευαστικό κόστος στην Ελλάδα συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμό 15% έως 17% και κατά πρώτο τρίμηνο του 2023, σε αντίθεση με την Ευρώπη. Σωρευτικά η άνοδος του κατασκευαστικού κόστους αγγίζει περίπου το 70% τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, ανοδική είναι πορεία και των επιτοκίων, δημιουργώντας πρόσθετα βάρη, ωστόσο όπως υποστήριξε ο ίδιος «οι προοπτικές για τον κλάδο του real estate παραμένουν θετικές και οι αξίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.»

«Τα ενοίκια δείχνουν τώρα να σταθεροποιούνται τόσο στα εμπορικά ακίνητα όσο και τις κατοικίες και η ζήτηση για μισθώσεις από εταιρείες εγχώριες ή από το εξωτερικό έχει ακόμη θετικό πρόσημο.»

Ο κ. Ανδριόπουλος επανέλαβε ότι οι αποδόσεις στον κλάδο έρχονται μετά από 2-3 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις