Σήμερα 27 Ιουνίου ξεκινά η πληρωμή των συντάξεων για τον Ιούλιο, με τους πρώτους δικαιούχους στη λίστα να έχουν δει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους από χθες το απόγευμα.

Συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους με βάση το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

  • Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
  • Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Υπουργείο Εργασίας: Οι εκκρεμότητες και οι προτεραιότητες του νέου υπουργού

Οι προκλήσεις του νέου υπουργού

Ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει σήμερα το νέο του χαρτοφυλάκιο. Κατά την σημερινή παραλαβή του υπουργείου αναμένεται να υπάρξουν αναφορές στις προτεραιότητές, ωστόσο τα δύσκολα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι συγκεκριμένα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις:

Αυξήσεις συντάξεων

Η λειτουργία της «μόνιμης» διαδικασίας αύξησης των συντάξεων – στο τέλος κάθε έτους – κρίνεται στις αρχές του 2024. Ο μηχανισμός υπάρχει ήδη  – με το νόμο 4670/2020 -, οπότε αναμένεται στις αρχές του νέου έτους  η νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Η  διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν γύρω στο 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024.

Εκκρεμείς συντάξεις

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συνεχίζει να αναμετράται με το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εκκρεμοτήτων. Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ φθάνουν τις 67.680 με εκτιμώμενη δαπάνη για την εξόφλησή τους γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Χωρίς να συνυπολογίζονται οι περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλο χρόνο ασφάλισης που παραμένουν σε εκκρεμότητα για έξι και πλέον χρόνια.

Αναδρομικά δικαστικών αποφάσεων

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μια – τελική – απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για απόδοση των αναδρομικών σε όλους – με ετήσιες δόσεις – εντός της επόμενης τετραετίας.

Ετσι, εκτός από τη νέα αύξηση από 1-1-2024 στις συντάξεις έως 5% και την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, θα γίνουν παρεμβάσεις στην εισφορά αλληλεγγύης, στον επαναϋπολογισμό συντάξεων, στο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, καθώς και στην ολοκλήρωση των προσαυξήσεων και αναδρομικών στις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι χιλιάδες μη μισθωτοί κυρίως αυτοαπασχολούμενοι μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς απεγκλωβίζονται από χρέη παρελθόντων ετών μετά την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής οφειλών. Το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο μη μισθωτούς που περίμεναν την παραγραφή ενός μέρους των οφειλών τους, προκειμένου στη συνέχεια να διακανονίσουν τα υπόλοιπα – έως 20.000 ευρώ – και να ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax