Ποιος θα το φανταζόταν μέχρι πριν από πολύ λίγα χρόνια ότι η Κίνα θα αντιμετώπιζε υπογεννητικότητα, και μάλιστα ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έδιναν χρηματικό κίνητρο στους υπαλλήλους τους για να αυξήσουν τις γεννήσεις! Και όμως, συνέβη.

ΟΗΕ: Εκτιμήσεις και απειλές για τον παγκόσμιο πληθυσμό – Πώς ο Τρίτος Κόσμος θα πάρει τα ηνία στον πλανήτη

Η Trip.com, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος στη χώρα ανακοίνωσε ότι θα δώσει 50.000 γιουάν (6.897,69 $) για κάθε παιδί που θα κάνουν οι υπάλληλοί της, μετά την 1η Ιουλίου.

Η εταιρεία, ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο, με 400 εκατομμύρια χρήστες, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει γονική επιδότηση 10.000 γιουάν ετησίως για πέντε χρόνια για κάθε παιδί που γεννιέται από τους υπαλλήλους της παγκοσμίως. Το πρόγραμμα θα κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο γιουάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Πάντα πρότεινα στην κυβέρνηση να δώσει χρήματα σε οικογένειες με παιδιά, ειδικά πολύτεκνες, για να βοηθήσει περισσότερους νέους να εκπληρώσουν την επιθυμία τους να κάνουν πολλά παιδιά», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Trip.com, Τζέιμς Λιάνγκ. «Οι εταιρείες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους για να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον αύξησης των γεννήσεων».

Στον απόηχο της πολιτικής του Πεκίνου που δεν επέτρεπε στα ζευγάρια να αποκτήσουν πάνω από ένα παιδί, η διήρκεσε από το 1980 έως το 2015, οι δημογράφοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα γεράσει προτού πλουτίσει, καθώς το εργατικό δυναμικό της συρρικνώνεται και οι χρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις ξοδεύουν περισσότερα για τον ηλικιωμένο πληθυσμό τους.

Η αναλογία γεννήσεων στον πληθυσμό της Κίνας πέρυσι μειώθηκε στις 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, από 7,52 γεννήσεις το 2021, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί.

Οι αρχές το 2021 δήλωσαν ότι τα ζευγάρια θα μπορούσαν να έχουν έως και τρία παιδιά, αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα ζευγάρια να μένουν στο σπίτι, δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Οι νέοι αναφέρουν το υψηλό κόστος παιδικής φροντίδας και εκπαίδευσης, το χαμηλό εισόδημα, το ανεπαρκές σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων ως αποθαρρυντικούς παράγοντες.

Ο Λιάνγκ, ο οποίος είναι και δημογράφος, δημοσίευσε φέτος ένα βιβλίο με τίτλο “Στρατηγικές πληθυσμού: Πώς ο πληθυσμός επηρεάζει την οικονομία και την καινοτομία” και πρότεινε το 2% του ΑΕΠ της Κίνας να πρέπει να διατεθεί για την ενθάρρυνση της γονιμότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή