Ποιος θα το φανταζόταν μέχρι πριν από πολύ λίγα χρόνια ότι η Κίνα θα αντιμετώπιζε υπογεννητικότητα, και μάλιστα ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έδιναν χρηματικό κίνητρο στους υπαλλήλους τους για να αυξήσουν τις γεννήσεις! Και όμως, συνέβη.
Η Trip.com, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος στη χώρα ανακοίνωσε ότι θα δώσει 50.000 γιουάν (6.897,69 $) για κάθε παιδί που θα κάνουν οι υπάλληλοί της, μετά την 1η Ιουλίου.
Η εταιρεία, ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο, με 400 εκατομμύρια χρήστες, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει γονική επιδότηση 10.000 γιουάν ετησίως για πέντε χρόνια για κάθε παιδί που γεννιέται από τους υπαλλήλους της παγκοσμίως. Το πρόγραμμα θα κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο γιουάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Πάντα πρότεινα στην κυβέρνηση να δώσει χρήματα σε οικογένειες με παιδιά, ειδικά πολύτεκνες, για να βοηθήσει περισσότερους νέους να εκπληρώσουν την επιθυμία τους να κάνουν πολλά παιδιά», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Trip.com, Τζέιμς Λιάνγκ. «Οι εταιρείες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους για να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον αύξησης των γεννήσεων».
Στον απόηχο της πολιτικής του Πεκίνου που δεν επέτρεπε στα ζευγάρια να αποκτήσουν πάνω από ένα παιδί, η διήρκεσε από το 1980 έως το 2015, οι δημογράφοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα γεράσει προτού πλουτίσει, καθώς το εργατικό δυναμικό της συρρικνώνεται και οι χρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις ξοδεύουν περισσότερα για τον ηλικιωμένο πληθυσμό τους.
Η αναλογία γεννήσεων στον πληθυσμό της Κίνας πέρυσι μειώθηκε στις 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, από 7,52 γεννήσεις το 2021, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί.
Οι αρχές το 2021 δήλωσαν ότι τα ζευγάρια θα μπορούσαν να έχουν έως και τρία παιδιά, αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα ζευγάρια να μένουν στο σπίτι, δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.
Οι νέοι αναφέρουν το υψηλό κόστος παιδικής φροντίδας και εκπαίδευσης, το χαμηλό εισόδημα, το ανεπαρκές σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων ως αποθαρρυντικούς παράγοντες.
Ο Λιάνγκ, ο οποίος είναι και δημογράφος, δημοσίευσε φέτος ένα βιβλίο με τίτλο “Στρατηγικές πληθυσμού: Πώς ο πληθυσμός επηρεάζει την οικονομία και την καινοτομία” και πρότεινε το 2% του ΑΕΠ της Κίνας να πρέπει να διατεθεί για την ενθάρρυνση της γονιμότητας.
Latest News
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων