Το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας αποφάσισε να αποκλείσει τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου από κάθε δημόσιο αξίωμα έως το 2030, με την κατηγορία ότι ο ακροδεξιός πολιτικός έκανε κατάχρηση εξουσίας στις εκλογές του περασμένου έτους, τις οποίες και έχασε.

Ο εισαγγελέας ο Πάουλο Γκουστάβο Γκονέτ Μπράνκο, δήλωσε κατά την έναρξη της δίκης ότι η ρητορική του πρώην προέδρου «υπερέβη κατά πολύ την ελευθερία της έκφρασης».

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο υπέβαλε αίτηση για τουριστική βίζα στις ΗΠΑ

«Οι ισχυρισμοί του Μπολσονάρου δεν ήταν απλώς απερίσκεπτοι- ήταν γνωστό ότι ήταν αβάσιμοι», είπε.

Η απόφαση, αν δεν καταπέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημαίνει ότι ο 68χρονος Μπολσονάρου δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος μέχρι τις εκλογές του 2030, όταν θα είναι 75 ετών.

Είναι η πρώτη φορά στην 90χρονη ιστορία του δικαστηρίου που εφαρμόζει την απαγόρευση σε πρώην πρόεδρο.

Τα άλλα αδικήματα του πρόεδρου

Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος από το 2019 έως το 2022, είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, προτού ακόμη λήξει η θητεία του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου. Επέστρεψε στη χώρα στα τέλη Μαρτίου.

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπος και με έρευνες για άλλες υποθέσεις.

Οι Αρχές ερευνούν αν παραβίασε τη νομοθεσία επειδή έφερε στη χώρα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του, χωρίς να τα δηλώσει.

Παράλληλα ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει χάσει την ασυλία του. Εκτός από την έρευνα για τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος σχετικά με την παραπληροφόρηση και τη διαχείριση της πανδημίας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση