Την ενοχή και των δώδεκα κατηγορούμενων οπαδών του ΠΑΟΚ για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Η έδρα μετά την πρόταση της εισαγγελέως έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους -ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχή τους.

Η κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο (για την περίπτωση του Άλκη) μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ κάποιοι κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στην πράξη αυτή.

Ειδικότερα οι επτά από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για την δολοφονία, και οι πέντε για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο.

Για τον τραυματισμό του ενός από τους φίλους του Άλκη, το δικαστήριο αποφάσισε ενοχή πέντε ατόμων για απόπειρα ανθρωποκτονίας κι άλλων επτά για συνέργεια, ενώ για τον τραυματισμό του τρίτου ατόμου, κήρυξε ένοχο έναν από τους δώδεκα και τους υπόλοιπους για συνέργεια.

Η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Κυριακής Κλιάμπα έκανε λόγο για «επίθεση οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων».

Άλκης Καμπανός: «Μη με χτυπάτε άλλο» – Ξεκινάει η δίκη για τη δολοφονία του

Mετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας από την έδρα το δικαστήριο αποχώρησε σε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου οι συνήγοροι υπεράσπισης να προετοιμαστούν για την «μάχη των ελαφρυντικών».

Ένταση στο δικαστήριο

Σύμφωνα με το makthes.gr, κατά την έξοδο των κατηγορουμένων από την αίθουσα του ΜΟΔ το ακροατήριο εξύβρισε τους 12, ορισμένοι φώναζαν «δολοφόνοι» και απαιτούσαν ισόβια, ενώ δεν έλειψαν και οι χειρονομίες.

Υπήρξε παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και ακόμα η ένταση δεν έχει υποχωρήσει. Οπαδοί, φίλοι του Άρη και λοιποί από το ακροατήριο συνεχίζουν να επιτίθενται με ύβρεις και χειρονομίες σε βάρος της πλευράς των 12.

Ακόμα και έξω από την αίθουσα του ΜΟΔ οπαδοί και λοιποί παραβρισκόμενοι φωνάζουν «δολοφόνοι» και υβριστικές εκφράσεις σε βάρος των «12».

Εντός του ΜΟΔ υψώθηκε πλακάτ από άτομο στο ακροατήριο που έγραφε «δικαιοσύνη για τον Άλκη».

Η λέξη «ισόβια» αντηχεί ανά δευτερόλεπτο εντός και εκτός της αίθουσας από οπαδούς οι οποίοι μάλιστα φωνάζουν και συνθήματα δυναμιτίζοντας το κλίμα. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη ενώ ορισμένοι εκ των γονέων των 12 ζητούν ησυχία προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία

Με την αναγνώριση ή όχι των ελαφρυντικών θα συνεχίσει το δικαστήριο

Στη συνέχεια της διαδικασίας θα λάβουν τον λόγο οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων, προκειμένου να αιτηθούν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων (π.χ. μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, ειλικρινή μεταμέλεια, μετεφηβική ηλικία).

Ακολούθως η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της προς το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά, εξειδικεύοντας τη θέση της για κάθε καταδικασθέντα ξεχωριστά. Αφού δευτερολογήσουν οι υπερασπιστές, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για τη διάσκεψη και θα επανέλθει για να ανακοινώσει εάν αναγνωρίζει και ποια ελαφρυντικά.

Το αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά θα κρίνει το ύψος της ποινής. Από το ύψος των ποινών θα εξαρτηθεί το επόμενο δικονομικό στάδιο- αυτό της αναστολής εκτέλεση της ποινής.

Μόνο στην περίπτωση που κάποιος/κάποιοι καταδικαστούν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, δηλαδή εάν αποφύγουν τη μέγιστη των ποινών της ισόβιας κάθειρξης, οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν, εάν η ποινή θα εκτελεστεί ή όχι και υπό ποιους όρους μέχρι το Εφετείο (εν προκειμένω θα ακολουθήσει νέα εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις δικηγόρων, διάσκεψη δικαστών).

Στα Δικαστήρια οι γονείς του Άλκη

Το πρωί έφτασαν στα Δικαστήρια οι γονείς του Άλκη, χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι.

Πέριξ του δικαστικού μεγάρου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και λόγω του καλέσματος που απηύθυνε χθες ο ερασιτέχνης Άρης, καλώντας οπαδούς και μέλη να παραβρεθούν στην έκδοση της απόφασης.

Η άφιξη των κατηγορουμένων στο δικαστήριο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα