Συμφωνία με τον τεχνολογικό όμιλο Wärtsilä υπέγραψε η σουηδική ακτοπλοϊκή εταιρεία Stena Line, με στόχο -όπως επισημαίνεται- να μετατρέψει ορισμένα από τα πλοία του στόλου της σε πλοία κατανάλωσης καυσίμου μεθανόλης.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, καθώς η μεθανόλη είναι ένα από τα βασικά συστατικά της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αυτή η σύμβαση θα εξοπλίσει τα πλοία με ευελιξία στα καύσιμα, σηματοδοτώντας έτσι ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της Stena Line για να γίνει ηγέτης στη βιώσιμη ναυτιλία. Οι μετατροπές θα περιλαμβάνουν το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου και τις τροποποιήσεις του κινητήρα, καθώς και την ενοποίηση των νέων εγκαταστάσεων με τα υπάρχοντα συστήματα των πλοίων.

Στο προσκήνιο η μεθανόλη ως εναλλακτικό καύσιμο

Η μετασκευή των πλοίων ώστε να καταναλώνουν ως καύσιμο μεθανόλη θα τους επιτρέπει να συμμορφώνονται με διάφορους υφιστάμενους αλλά και επερχόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Έντασης Άνθρακα (CII), του FuelEU Maritime, αλλά και του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του ΙΜΟ για το 2050.

«Καθώς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας για την απομάκρυνση του άνθρακα από όλες τις δραστηριότητές μας, βλέπουμε τη μεθανόλη ως ένα βιώσιμο εναλλακτικό καύσιμο που θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτή τη φιλοδοξία. Η Wärtsilä έχει αποδείξει τις δυνατότητές της να πραγματοποιεί τις απαραίτητες μετατροπές. Αυτό φάνηκε πριν από οκτώ χρόνια όταν μετέτρεψαν το Stena Germanica ώστε να λειτουργεί με μεθανόλη και η εμπειρία μας από αυτή την πρωτοποριακή καινοτομία ήταν πολύ θετική», δήλωσε ο Ian Hampton της Stena Line.

Από την πλευρά του ο ο Roger Holm, επικεφαλής της επιχείρησης Marine Power της Wärtsilä σημείωσε: «Έχουμε στενή συνεργασία με τη Stena Line εδώ και πολλά χρόνια και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τους υποστηρίξουμε ξανά σε αυτό το σημαντικό έργο. Όπως η Stena Line, η Wärtsilä έχει δεσμευτεί να κάνει πραγματικότητα τις ναυτιλιακές δραστηριότητες με απαλλαγή από τον άνθρακα και έχουμε επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου κινητήρων μας ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε καύσιμα ουδέτερου άνθρακα και μηδενικού άνθρακα».

Το πλήρες εύρος του πακέτου προμήθειας της Wärtsilä θα περιλαμβάνει όργανα και βαλβίδες δεξαμενής, αντλίες μεταφοράς, μετατροπές κινητήρα και αναβάθμιση αυτοματισμού για το engine room. Σε κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος, η καύσιμη μεθανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στους υπάρχοντες κινητήρες πετρελαίου, καθιστώντας έτσι τη διαδικασία μετατροπής των κινητήρων λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με εκείνη άλλων εναλλακτικών καυσίμων.

Όπως ανακοινώθηκε, οι μετατροπές έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green