Σε δηλώσεις για μια σειρά θέματα προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σχολίασε και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση με Ερντογάν ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες

«Από την άποψη της Iστορίας είναι δεδομένες οι εμπειρίες μας και δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Ο κύριος Μητσοτάκης πέρασε από νέες εκλογές, όπως κι εμείς. Ως δυο ηγέτες νικητές των εκλογών θέλουμε να κάνουμε βήματα προς θετική κατεύθυνση», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ροδόπης και συνολικά της Δυτικής Θράκης, αφού όπως αποκάλυψε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «το βασικότερο θέμα που του έθεσα είναι σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά… Να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες όπως και οι υπουργοί Eξωτερικών μας, και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Αναφορικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Η Τουρκία και η Ρωσία είναι στην ‘ίδια σελίδα’ σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα», ενώ φαίνεται η Μόσχα να συμφώνησε στην παράταση της συμφωνίας που λήγει την επόμενη εβδομάδα.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα θα παραταθεί», ενώ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο.

Χθες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία στην προσπάθειά τους να παρατείνουν τη συμφωνία αυτή και είναι ανοιχτή να «διερευνήσει όλες τις λύσεις».

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν τον περασμένο Ιούλιο για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα