Σε όλη της διάρκεια της ιστορικής πορείας της νεότερης Ελλάδας υπήρξαν κάποιοι κρίσιµοι παράγοντες που µε τις αλληλεπιδράσεις τους καθόρισαν τις εξελίξεις.
Πολλοί από τους παράγοντες αυτούς έκαναν για πρώτη φορά την εµφάνισή τους πριν και κατά τη διάρκεια του πολέµου της ανεξαρτησίας και χαρακτηρίζουν την ιστορική µας πορεία των τελευταίων δύο αιώνων. Αποτελούν κατά κάποιο τρόπο τις παρακαταθήκες του 1821. Οι παρακαταθήκες του 1821 που αναλύονται στην εργασία αυτή είναι ιδεολογικές, κοινωνικές, θεσµικές, πολιτικές και οικονοµικές.
Οι αλληλεπιδράσεις τους στη διάρκεια των τελευταίων δύο αιώνων υπήρξαν καθοριστικές για την εξέλιξη του κράτους, της κοινωνίας και της οικονοµίας της Ελλάδας.
Η εργασία αυτή αποτελεί επέκταση του κειµένου της οµιλίας του συγγραφέα στην πανηγυρική εκδήλωση του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών στις 24 Μαρτίου 2023, µε την ευκαιρία της επετείου της επανάστασης του 1821, και βασίζεται εν µέρει στο πρόσφατο βιβλίο του, Ιστορικοί Κύκλοι της Ελληνικής Οικονοµίας: Από το 1821 έως Σήµερα, Αθήνα, Εκδόσεις Gutenberg, 2021.
Latest News
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024