Για ακόμη ένα 24ωρο η Ελλάδα φλέγεται, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να εστιάζουν σε τρία μεγάλα μέτωπα, αυτά σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 63 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αναπτύξει κλιμάκια για τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών και αύριο Τρίτη, όμως, θα είναι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, αφού αναμένονται να επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος φωτιάς – Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για δύο περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για εννέα περιφέρειες.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα 

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο

Στη Ρόδο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Κατά τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας οι αναζωπυρώσεις έλαβαν μεγάλες διαστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθο με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Αυτή την ώρα, η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσαρη, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές. Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Στην μάχη της κατάσβεσης μέχρι την δύση του ηλίου, συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην Κάρυστο

Η κατάσταση στην Κάρυστο μεταβάλλεται από ώρα σε ώρα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν τις αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, ενώ οι εναέριες δυνάμεις έδωσαν πραγματική μάχη μέχρι τη δύση του ηλίου, σ’ ένα μέτωπο που προσέγγιζε τα 10 χιλιόμετρα.

Πλησίον των οικισμών Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας (στην περιοχή της Καρύστου) εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» ανέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωριό Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωριό Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, «οι εναέριες δυνάμεις προλάβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού».

Ο περιφερειάρχης δεν έκρυψε την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής», υπογράμμισε.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Πλησίον των οικισμών Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας (στην περιοχή της Καρύστου) εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

Διπλασιάζεται το προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού

Στο μεταξύ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι: «Δυστυχώς, η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ως μεγάλο πυροδότη όλους εκείνους που βάζουν φωτιά είτε από εμπρησμό, είτε από εγκληματική αμέλεια.

Ανακοινώνω σήμερα ότι, εκτός από την επικείμενη αύξηση προστίμων, διπλασιάζω την δύναμη σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στην προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα».

«Δύσκολες μάχες στις μεγάλες πυρκαγιές στις δασικές περιοχές της Δυτικής Αττικής, στο Λουτράκι, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στη Σπάρτη, στη Νάξο. Μόνο σε αυτές τις πυρκαγιές, τα 89 εναέρια μέσα σε 1.490 ώρες πτήσης πραγματοποίησαν 6.410 ρίψεις νερού», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται