Κλειστός ως το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ότι θα παραμείνει ο θαλάσσιος διάδρομος που επί περίπου έναν χρόνο επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Πούτιν: Δέσμευση στις χώρες της Αφρικής για δωρεάν σιτηρά

Όπως δήλωσε ο υποδιοικητής της τράπεζας, Σέρχιι Νικολαϊτσούκ, οι τελευταίες βασικές οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας καταρτίστηκαν με βάση την εκτίμηση ότι θα παραμείνει κλειστός ο διάδρομος, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την οποία μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία και από την οποία αποχώρησε η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση ότι η Ουκρανία προχωρά στην πρώτη της μείωση επιτοκίων από πέρυσι τον Ιούνιο, ότι οι εναλλακτικές διαδρομές εξαγωγών μέσω της Κεντρικής Ευρώπης θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον κλάδο σιτηρών της Ουκρανίας.

«Θα δωρίσουμε σιτηρά στις χώρες τις Αφρικής»

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε Αφρικανούς ηγέτες ότι θα τους δωρίσει δεκάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών εντός μερικών μηνών παρά τις κυρώσεις της Δύσης, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν δυσκολέψει τη Μόσχα στην εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη για τις σχέσεις Ρωσίας-Αφρικής, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένει συγκομιδή ρεκόρ σε σιτηρά φέτος και είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Αφρική, τόσο σε εμπορική βάση όσο και στη βάση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να τιμήσει τον κρίσιμο ρόλο της Μόσχας, όπως τον χαρακτήρισε, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Θα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μαλί, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία 25-50.000 τόνους δωρεάν σιτηρών στην καθεμία τους επόμενους 3-4 μήνες», δήλωσε ο Πούτιν στη σύνοδο, οι συμμετέχοντες στην οποία αντέδρασαν ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.

«Θα προσφέρουμε επίσης τη δωρεάν διανομή αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές».

Η σύνοδος, κατά τη οποία αναμένεται να υπογραφούν διάφορες συμφωνίες, έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής το 2019 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ώθησης για επιρροή και επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε μια ήπειρο όπου μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης Wagner παραμένουν ενεργοί παρά τη σύντομη ανταρσία τους στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή