Αρχικά, αν και προσπάθησε να πλησιάσει με ταχύ βηματισμό το βήμα του Συμποσίου Πολιτικών Δικαιωμάτων Τρούμαν, την Πέμπτη 27 Ιουλίου, ο Τζο Μπάιντεν ξαφνικά «μείωσε» ταχύτητα.

Μετά, στη διάρκεια της ομιλία τους υπέπεσε σε πολλά λάθη μπερδεύοντας της λέξη αντί να πει μάλλον «greatest» εκστόμισε «grating» (σ. εκνευριστικός), ή αντί για «force» είπε «fice».

ΗΠΑ: Ένοχος για φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα δηλώνει ο γιος του Τζο Μπάιντεν

Πρόσφατα επίσης, είχε μπερδέψει τους πολέμους της Ουκρανίας και του Ιράκ δύο φορές μέσα σε 24 ώρες, ισχυριζόμενος ότι «ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο στο Ιράκ», κάνοντας πολλούς να ανησυχήσουν για την υγεία του


«Ο Μπάιντεν ήταν επιρρεπής στον τραυλισμό, τον οποίο ορισμένοι λένε ότι οι αντίπαλοί του λανθασμένα χαρακτηρίζουν ως Αλτσχάιμερ», λέει στην Telegraph ο Βρετανός γεννετιστής Τόνι Πέμπερτον. Ωστόσο, προσθέτει: «Η αύξηση των σαρδάμ είναι σίγουρα ένας δείκτης ότι η λεκτική του ευχέρεια μειώνεται, κάτι που μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι άνοιας, με τα κενά μνήμης να είναι ο ισχυρότερος δείκτης».

«Το ρητό «η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός» ισχύει σε ένα επίπεδο αξιοκρατίας, αλλά όταν τα σημάδια μιας ψυχικής και σωματικής παρακμής γίνονται πιο εμφανή, είναι ηλικιασμός;»

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα και ο Βρετανός γιατρός δρ. Suhail Hussain συμφωνεί: «Από τα βίντεο που τον είδαμε όλοι στη σκηνή να δίνει ομιλίες, η γνωστική του λειτουργία είναι κάτω του μετρίου και κατά τη γνώμη μου έχει κάποιο επίπεδο γνωστικής εξασθένισης, πιθανώς πρώιμου σταδίου άνοιας – αυτό είναι απολύτως σαφές από την κλινική του κατάσταση».

Συχνά παραπατήματα

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, ο Μπάιντεν σκόνταψε στις σκάλες του Air Force One καθώς επέστρεφε στις ΗΠΑ μετά από μια τριήμερη επίσκεψη στην Ευρώπη.

Έπεσε από τα ίδια σκαλοπάτια, μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας του τον Μάρτιο του 2021. Τον Ιούνιο, έπεσε επίσης από το ποδήλατό του ενώ περνούσε ένα Σαββατοκύριακο μακριά στην παραλία Rehoboth του Ντέλαγουερ.

«Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία και όσο μεγαλώνουμε η λειτουργικότητά μας μειώνεται τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Είναι αδύνατο να αποφευχθεί. Γινόμαστε λιγότερο ικανοί τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Η ικανότητά μας να κινούμαστε και να λειτουργούμε στο επίπεδο που κάναμε όταν ήμασταν νεότεροι μειώνεται. Ομοίως, οι γνωστικές μας ικανότητες θα μειωθούν», λέει ο Βρετανός γιατρός στο Λονδίνο Δρ Suhail Hussain.

Η αρθρίτιδα και θέματα ποδιών συμβάλλουν φυσικά στη μείωση της κινητικότητάς του, σημειώνει η Telegraph. Τα προβλήματα κινητικότητας του Μπάιντεν αποδίδονται σε εκφυλιστική «φθορά» στη σπονδυλική στήλη του και η ακαμψία στο περπάτημά του είναι ένας συνδυασμός αρθρίτιδας στην πλάτη του, νευροπάθειας στα πόδια και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από το σπάσιμο του ποδιού του τον Νοέμβριο του 2020 ενώ έπαιζε με τον σκύλο του.

«Έχει επιβεβαιώσει την οστεοαρθρίτιδα του ποδιού και της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζει την κινητικότητά του λόγω δυσκαμψίας (και ενδεχομένως πόνου)», λέει ο δρ. Hussain. «Αν αυτό επιδεινωθεί μπορεί να απαιτήσει αυξημένη παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη ή ακόμα και χειρουργική παρέμβαση στη χειρότερη περίπτωση.

Αυτό θα απαιτούσε άδεια από την εργασία και μακρά θεραπεία δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας του. Και μπορεί να απαιτηθούν αντικαταστάσεις ισχίου ή γόνατος, εάν επηρεαστούν αυτές οι αρθρώσεις».

Στα προβλήματα υγείας του έρχονται να προστεθούν η κολπική μαρμαρυγή, υψηλή χοληστερόλη, υπνικής άπνοιας.

Τι λένε οι ψηφοφόροι

Είτε κερδίσει ο Τραμπ είτε ο Μπάιντεν τη προεδρία του χρόνου, θα είναι και οι δύο στα 80 τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους, αλλά υπάρχει ήδη ένα δεξιό οικοσύστημα που προσπαθεί να κάνει την ηλικία και τις διανοητικές ικανότητες των υποψηφίων να εστιάζονται αποκλειστικά στον Μπάιντεν, αναφέρει η Guardian.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις διανοητικές ικανότητες του Μπάιντεν και η έναρξη της εκστρατείας του 2024 έχουν ήδη αναζωογονήσει τις επιθέσεις και έχουν δώσει μια αίσθηση του πώς μπορεί το επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει των εκλογών.

Το ποιο ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς είναι ότι όλα αυτά μπορούν να αποτυπωθούν στη κάλπη στις εκλογές που πλησιάζουν.

Περισσότεροι από 6 στους 10 Αμερικανούς λένε ότι ο Μπάιντεν δεν έχει τη πνευματική διαύγεια ή τη σωματική υγεία για να υπηρετήσει αποτελεσματικά ως πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post-ABC News, ένα εύρημα που υπογραμμίζει ορισμένες από τις έντονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην αρχή του την εκστρατεία του για επανεκλογή.

Αν και ο 80χρονος Μπάιντεν και ο 76χρονος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι κοντά σε ηλικία, η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Αμερικανοί έχουν εντυπωσιακά διαφορετικές απόψεις για τις δυνατότητές τους, ακόμη και όταν ο γιατρός του Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι ο υφιστάμενος πρόεδρος είναι υγιής. Το 32% των Αμερικανών λέει ότι ο Μπάιντεν έχει την πνευματική διαύγεια για να είναι αποτελεσματικός στον Λευκό Οίκο, ενώ το 54% λέει το ίδιο για τον Τραμπ. Και το 33% λέει ότι ο Μπάιντεν έχει αρκετά καλή φυσική κατάσταση για τη δουλειά, ενώ το 64% το λέει αυτό για τον Τραμπ, τον κορυφαίο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

«Θα τον συμβούλευα να μην πάει για πρόεδρος»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγεία του επιδεινώνεται», λέει ο Δρ Hussain για τον Μπάιντεν. «Από κλινική άποψη, δεν θα τον συμβούλευα να υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή γιατί ο τεράστιος ρόλος στην ηλικία και το επίπεδο των ικανοτήτων του είναι πιθανό να είναι πολύ μεγάλος – και η υγεία του από αυτό το σημείο θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα.

Εάν καταφέρει και επανεκλεγεί θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός και οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, αλλά οι ηλικιωμένοι πρέπει επίσης να καταλάβουν [ότι], ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, θα πρέπει να αποχωρήσουν αξιοπρεπώς από τόσο σημαντικούς ρόλους».

Αν και το να ρωτήσουμε εάν ο γηραιότερος πρόεδρος του έθνους είναι κατάλληλος για μια εξαντλητική και διανοητικά απαιτητική δουλειά είναι μια λογική ερώτηση, μεγάλο μέρος αυτής της αφήγησης βασίζεται είτε σε απατηλούς ισχυρισμούς είτε σε ξεκάθαρη εξαπάτηση, σημειώνει ο Guardian.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα