Πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες ανέφερε η Τουρκία, μήνες καθώς οι τουρίστες συρρέουν στη χώρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στη συμβατική διαχείριση της οικονομίας μετά την εξασφάλιση τρίτης θητείας ως προέδρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την κεντρική τράπεζα της χώρας, το ισοζύγιο πληρωμών, το ευρύτερο μέτρο του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών μιας χώρας, ήταν 674 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, το πρώτο πλεόνασμα από τον Οκτώβριο του 2021. Η τράπεζα ανέφερε επίσης καθαρή εισροή 4,2 δισ. δολαρίων στον τουρισμό.

Τουρκία: Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης από τη Moody’s

Η Τουρκία ανακοίνωσε αύξηση 20% στους ξένους επισκέπτες το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ταξιδιώτες που αναζητούν φθηνές διακοπές, εκμεταλλεύονται το συναλλαγματικό πλεονέκτημα που τους δίνει η συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μόνο φέτος.

Τον… μύθο τους στην Τουρκία ζουν οι τουρίστες – Προς έσοδα ρεκόρ το 2023

Θετικά επέδρασε επίσης και η πτώση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα οποία η Τουρκία εισάγει.

Η άλλη όψη

Ωστόσο, το ισοζύγιο πληρωμών, το οποίο κατέγραψε σωρευτικό έλλειμμα 36,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους, παραμένει ευάλωτο για την οικονομία της Τουρκίας των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Επιδεινώθηκε πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου, όταν ο Ερντογάν κράτησε τις πιστώσεις φθηνές για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, εκτινάσσοντας ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό.

Μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο σουλτάνος έχει διορίσει νέους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να δαμάσουν την κρίση κόστους ζωής, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα, υπό την νέα επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο στο 17,5%. Αλλά αυτό παραμένει πολύ κάτω από τον πληθωρισμό που είναι κοντά στο 50%.

Η Barclays ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες ότι αναμένει ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα 15 δισ. δολάρια το επόμενο έτος «με την αύξηση των δανείων και την οικονομική δραστηριότητα να επιβραδύνονται περαιτέρω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση