Πολλοί Ρώσοι που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν αρχίσει να εργάζονται ως μη εγγεγραμμένοι οδηγοί ταξί ή μεσίτες στο τουριστικό hotspot της Τουρκίας, την Αττάλεια, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ.

Παραδοσιακά, οι Ρώσοι κάνουν διακοπές στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου, αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τουλάχιστον 60.000 Ρώσοι έχουν μετακομίσει προσωρινά στην παράκτια επαρχία της Αττάλειας. Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν επίσης την πόλη το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 23% από έτος σε έτος, επεσήμανε.

Η μεγάλη εισροή Ρώσων τουριστών σημαίνει ότι όσοι Ρώσοι εγκαταστάθηκαν προσωρινά στην πόλη άρχισαν τώρα να παρέχουν υπηρεσίες στους συμπατριώτες τους, ανέφερε ο Αντιλάν Ντερέ, πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της Αττάλειας, στο Middle East Eye προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μη εγγεγραμμένα ταξί για ταξίδια στο αεροδρόμιο.

«Έχουν ομάδες WhatsApp μεταξύ τους και κάνουν μόνοι τους τις αγορές και τις ενοικιάσεις από αυτές τις ομάδες. Δεν αφήνουν δουλειές σε Τούρκους πολίτες. Ο τοπικός πρόεδρος του επιμελητηρίου μεσιτών μελετά σοβαρά το θέμα και με την εφορία».

Άλλοι λένε ότι οι Ουκρανοί, οι οποίοι έχουν γενικά μεγαλύτερη παρουσία χαμηλού προφίλ σε σύγκριση με τους Ρώσους, εμπλέκονται επίσης σε μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις όπως ινστιτούτα αισθητικής  και εστιατόρια ή catering.

Ο Αλί Ακκάγια, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Επαγγελματιών Οδηγών Ταξί της Αλάνια, είπε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί άρχισαν αυτό να αναζητούν εργασία ανοίγοντας κομμωτήρια, μαγειρεία ή χρησιμοποιώντας τα οχήματα τους χωρίς άδεια ως ταξί, αφού εξάντλησαν τις αρχικές τους οικονομίες.

Παρέχοντας υπηρεσίες σε συμπατριώτες

Ο ίδιος προσθέτει ότι σε ορισμένους δρόμους στην Αλάνια, μπορείτε να βρείτε κωδικούς QR σε στύλους φωτισμού και στάσεις λεωφορείων που διαφημίζουν μη καταχωρημένες υπηρεσίες ταξί. Ο Ακκάγια ανέφερε επίσης ότι πολλοί Ρώσοι και Ουκρανοί οδηγούν αυτοκίνητα των οποίων οι περίοδοι εισόδου και εξόδου στη χώρα έχουν λήξει, με αποτέλεσμα κατασχέσεις και πρόστιμα από την κυβέρνηση.

Κάποιοι Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν αγοράσει σπίτια στην Αττάλεια που νοικιάζουν σε συμπατριώτες τους, κάτι που οι ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων λένε ότι περιορίζει την επιχείρησή τους. Ωστόσο, ο πρόεδρος των επιμελητηρίων Ντερέ τόνισε ότι οι τουρίστες που μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια αγοράζουν επίσης πολλά αγαθά τοπικά και συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία επιπλέον εσόδων για τους καταστηματάρχες της περιοχής.

Ο φωτογράφος Αϊτάτζ Ντεβελί! Ανέφερε ότι ενώ η επιχείρησή του είχε ακμάσει τον τελευταίο χρόνο χάρη σε Ρωσίδες και Ουκρανές, έχει τώρα ανταγωνισμό και από μη εγγεγραμμένους Ρώσους φωτογράφους.

Η μετανάστευση είναι ένα όλο και πιο πολωτικό και καυτό ζήτημα στην Τουρκία, όπου διαμένουν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες. Η κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία απέλασης που στόχευε πρόσφυγες και άλλους μετανάστες που ζουν σε μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

Χιλιάδες Ρώσοι έχουν αγοράσει σπίτια στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα από πέρυσι, συμβάλλοντας στον πληθωρισμό της αγοράς ακινήτων σε μέρη όπως η Αττάλεια. Αλλά φέρνουν επίσης ξένο νόμισμα, το οποίο είναι απαραίτητο για τα διεθνή αποθέματα της Άγκυρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή